TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
MHP'nin, turizm sektörünün sorunlarıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, MHP’nin, turizm sektörünün sorunlarıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

MHP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, turizm sektörünün yıllardır çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu belirterek, "AKP iktidarının yanlış iç ve dış politikaları sonucu hem iç politikada hem de dış politikada sıkıntılar çözüleceği yerde daha da derinleşmektedir. Ülkemizin başkenti Ankara'da bombalı araçlar patlatılıyor, İstanbul'un göbeğinde canlı bomba eylem yapabiliyor, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde operasyonların devam ettiği, il ve ilçelerimizde topraktan adeta bombalar fışkırıyor. Ortaya çıkan tablo gerçekten vahim." diye konuştu.

Mehmet Erdoğan, hükümetin açıkladığı paketin beklentileri karşılamadığını, çözüm olmadığını ileri sürerek, en önemli turizm yöresi olan Muğla için tanıtım yapılmasını, ayrıca sağlık turizminin teşvik edilmesini istedi.

Erdoğan, "Bu işin şakası yok. Önlemlerin hızla alınması için Meclis Araştırması açılmalı. Bugün çözüm üretilmezse, gelecekte yaşanacak maddi krizin bedelini kimse ödeyemez." dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, yasal düzenlemeler ve bazı desteklerle turizmin sıkıntılarını aşmaya çalıştıklarını belirterek, Ruble'deki devalüasyon ve sıkışmış Avro bölgesinin turizmi olumsuz etkileyen faktörler olduğunu bildirdi.

Güvenlik konusunun sadece Türkiye'nin problemi olmadığını, örneğinin Brüksel, Fransa ve ABD'de yaşandığını anlatan Enç, "Burada topyekün bir mücadeleden bahsetmemiz gerekiyor. Eğer sizin dışınızda gelişen birtakım yapılar, ülkenizi sürekli savaş halinde gösterirse buraya tabii ki de turistin gelmesinde sıkıntılar doğurabilir. Bu, muhalefetin, iktidarın, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın da desteğiyle aşılacak bir problemdir. Buradaki kırılma çok önemli. Psikolojik anlamda eğer siz bunu aşamazsanız bu krizin etkisi daha da derinleşecek. Türkiye kesinlikle güvenli bir ülkedir." diye konuştu.

Enç, CHP sıralarından laf atılması üzerine, "O şekilde gülerseniz psikolojik anlamda bu kırılmayı sağlayamazsınız. Eğer siz sürekli 'terör var, Başbakan'ı görevden al' derseniz, bu ülkeye turist getirmekte zorlanırsınız." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının ciddi şekilde çalıştığını, turizm sektörünü rahatlatmak için bütçe imkanlarıyla hizmetleri yapmaya devam edeceklerini anlatan Enç, krizlerin fırsatları da doğurduğunu, farklı ülkelere de destinasyonlar olması gerektiğini kaydetti.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, laf atılması üzerine, bazı milletvekillerinin yüzlerinde "alay edici" ifade olduğunu, bunun konuşmacı, Meclis ve Divan'a hakaret niteliği taşıdığını belirterek, "Lütfen bu edadan vazgeçin. Kim üzerine alınırsa..." dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da öneri lehinde söz alarak, deniz, güneş ve kum ile turizmi sürdürmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, sektörün Rusya ve Almanya pazarına dayandırıldığını, pazarlardan biri çökünce sektörün de çöktüğünü aktardı.

Budak, turist getirmek için huzur ve güven olması gerektiğine işaret ederek, "Rusya'dan 2,5 milyon turist geliyordu. Şimdi onu beklemeyin. Almanya'dan gelenlerde de gerileme var. Sektör 'bittik' diyor. Bu milli meseledir, buradan muhalefet üretmeyi düşünmüyoruz. 2017 yılı de kayıptır, 2018 yılında da toparlanamayız. Turizm sektörünün bu politikalarla sürme imkanı yok." değerlendirmesinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, turizmin barış ve güvenliğin olduğu yerde anlamlı olduğuna vurgu yaparak, aksi durumda alınacak tedbirlerin yeterli görülmeyeceğini ifade etti.

Sur'da bakanların yaptığı açıklamayı dinlediğini aktaran Doğan, Sur ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlarının orada bulunmadığını, şartlar ne olursa osun, belediye başkanlarını da işe katmanın devlet adabı gereği olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından, MHP grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.