TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
HDP'nin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün gündeme alınması önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - HDP'nin, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

HDP, Elçi'nin ölümüne ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınarak, görüşülmesi için TBMM Genel Kuruluna grup önerisi getirdi.

Elçi'nin ölümünün ardından, bölgedeki delillerin bilinçli bir şekilde toplanmadığını savunan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, olay sırasındaki polis kamerası kaydında 13 saniyelik bir kısmın olmadığını aktardı.

Ortada olaya ilişkin bir şüpheli bulunmadığını dile getiren Beştaş, "Tahir Elçi konuşmasından dolayı hedef gösterildi, öldürüldü. Faillerini devlet biliyor, hükümet biliyor ve bu failleri açıklamıyor. Diğer binlerce faili meçhul cinayet gibi bunun da faillerini aklamak, sürüncemede bırakmak ve olayı karartmak telaşındadır" görüşünü ileri sürdü.

Beştaş, "Tahir Elçi'yi tahir olmayanlar vurdu, tahir olamayanlar vurdu. Ve bu, bizim açımızdan çok önemli bir mevzudur. Meclisin bu konuda bir araştırma yapması hayati önemdedir" değerlendirmesinde bulundu.

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da meslektaşı Tahir Elçi'yi sevgiyle andığını söyledi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, menfur saldırıyı kınadığını belirterek, Elçi ile olayda yaşamını yitiren polis memurlarına rahmet diledi.

Tunç, "Tahir Elçi'ye yapılan saldırı, milletimizin birlik ve beraberliğine yapılan bir saldırıdır. Bölgenin huzura kavuşmasını istemeyen teröristlerin amacına hizmet eden bir saldırıdır. Tahir Elçi'nin öldürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Çünkü Tahir Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı olarak yaptığı açıklamalarla şiddetin çözüm olmadığını hep savunmuştur, hendek kazmanın yanlışlığına 'tweet'leriyle vurgu yapmıştır, çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini ifade etmiştir" dedi.

Olaya ilişkin adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini hatırlatan Tunç, adli soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını beklediklerini kaydetti.

HDP'nin önergesinin aslında Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayını araştırmak için değil, PKK propagandası yapmak için yazıldığını savunan Tunç, şiddet çağrısının ve terörü teşvik etmenin hiçbir şekilde düşünce ve ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

Tunç, "Olayın aydınlatılmasından rahatsız olan PKK'dır. Tahir Elçi'nin ölümüne neden olan da PKK'dır. Tahir Elçi'nin ölümü gerçekten hepimizi üzmüştür. Olayın bir an önce açığa kavuşması hepimizin dileğidir. Ancak araştırma önergesi, Tahir Elçi'nin ölümüyle, ölümünün araştırılmasıyla ilgili bir önerge değildir" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Diyarbakır Barosu 28 Kasım 2015 tarihinde tarihinin en ağır bedelini Tahir Elçi'yi vererek ödedi. Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır bölgesi, insanlık tarihi birçok bedel vermişti ama Tahir de kendi bedelini ödedi" diye konuştu.

Elçi'nin çabalarıyla birçok faili meçhul cinayetin aydınlandığını dile getiren Tanrıkulu, AK Parti sıralarına yönelik olarak, "Bu ülkeyi biz yönetmiyoruz, Diyarbakır'ı da biz yönetmiyoruz. Sizler yönetiyorsunuz, sizler. Baro Başkanını ya oraya göndermeyeceksin ya da öldürtmeyeceksin" sözlerini sarfetti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı da şehit edenleri lanetlediğini belirten Tanrıkulu, "Ama bunu bugün bu cihet bağlamında bir savunma mekanizması olarak kullanmanızı da lanetliyorum ve alçakça buluyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise Tanrıkulu'nun, gruplarına yönelik tahrikte bulunduğunu söyledi.

Olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini anımsatan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise bölgede inceleme yapmak isteyen güvenlik güçlerinin terör örgütünün saldırılarıyla engellenmek istendiğini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da şunları kaydetti:

"Askerler, teröre karşı mücadele için operasyon maksadıyla dağlara giderken onların önünü kesenler vardı. Peki aynı insanlar Sur'da, Nusaybin'de, İdil'de o çukurları kazan çocukların önüne niçin geçmediler? O çocuklar hayattayken onların nefesleriyle, soluklarıyla, hayatlarıyla niçin ilgilenmediler? Ne zaman ilgilenmeye başladılar? Ölü bedenleriyle ilgilendiler. Ölü bedenleri üzerinden siyaset yapmak diye bir suçlama getirilecekse önce siz düşüneceksiniz."

Acıların istismar edilmesine karşı çıkacaklarını dile getiren Bostancı, "Halk, kendi çocuklarına sahip çıkanla onların ölü bedenleriyle ilgilenenleri ayırt etmesini çok iyi bilir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bostancı'ya, "Sayın Bostancı, cenazeleri kimin istismar ettiğini merak ediyorsan, bir elini cenazeye dayayıp diğer eliyle de miting alanına seslenenlerin fotoğraflarına bakmanı tavsiye ediyorum. Kimin istismar ettiğini merak ediyorsan, gazeteci ordusunun önünde canlı yayında yaşamını yitirmiş asker ailelerine bağlanıp oradan siyaset devşirmeye çalışanlara bakmanı tavsiye ediyorum" karşılığını verdi.

Başkanvekili Bahçekapılı, tartışmaların uzaması üzerine birleşime ara verdi.

Bahçekapılı, aradan sonra CHP’li Tanrıkulu’nun konuşmasında "lanetleme ve alçak" ifadelerini tutanaklardan okudu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hiçbir milletvekilinin bir gruba karşı lanetleme ve alçakça ifadesini kullanmasını tasvip etmediklerini belirterek, Tanrıkulu'nun kastının AK Parti Grubu olmadığını, kendisine laf atan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na söylediğini kaydetti. Özel, ifadenin kastı aştığını kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, Özel’e teşekkür ederek, Tanrıkulu'nun konuşmasının çözüme katkısı olmadığını, kendisiyle ilgili umutlarını kaybetmek istemediklerini söyledi.

Çavuşoğlu da söz alarak Tanrıkulu aracılığıyla CHP'nin HDP'lileştiğini ileri sürdü. Özel, sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, "Bir kişi hakkında ve onun üzerinden grubumuza yönelik algı operasyonu düzenleniyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.