TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyon Başkanı Uslu: - "Bu komisyonu çalıştıralım. Mülteci sorunu büyük bir sorun. Hodri meydan, hangi kampa gitmek istiyorsanız yarından tezi yok gidelim"

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, "Bu komisyonu çalıştıralım. Mülteci sorunu büyük bir sorun. Hodri meydan, hangi kampa gitmek istiyorsanız yarından tezi yok gidelim." çağrısında bulundu.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için mülteciler sorununun araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, savaşın, dünyanın her yerinde acı, gözyaşı, yıkım anlamına geldiğini ifade etti.

Baydemir, sığınmacıların, ulus üstü mesele haline dönüştüğünü, sınır illerinin sığınmacıların tümünün yükünü sırtlamak durumunda kaldığını belirtti.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacıların her gün yüze yakın çocuğu dünyaya geldiğini, gelecek günlerde de bunun artmaya devam edeceğini öne sürdü.

Özcan, AK Parti döneminde mülteci sorununun başladığını, bununla bağlantılı olan terörün de hızlı şekilde artış göstermeye başladığını savunarak, "Türkiyede sosyal, ekonomik yapı ciddi anlamda bozuldu, güvenlik zaafiyeti arttı, fuhuş bile bu dönemde artış gösterdi. Geri kabul anlaşması imzalandı. Anlaşmanın içeriğinde ülkenin menfaatleri yok sayılıyor. Okuduğunuzda sizler de bu metni imzalayanlardan utanacaksınız. İhanet belgesidir. 'Cumhurbaşkanı 10 milyar dolar harcadık' diyor. Suriyeli mülteciler için 10 milyar dolar hangi mal ve hizmet alımı için kullanılmış? Hangi yandaş firmalar korunmuş? 10 milyar doların dökümünü istiyorum, nereye ne harcanmış, siz açıklamazsanız ben açıklayacağım." diye konuştu.

Grup önerisi aleyhinde söz alan AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde mültecilere yönelik bir alt komisyon kurulduğunu, komisyon toplantılarına HDP ve CHP'li üyelerin çok az katıldığını söyledi.

Serdar, dünyanın merkezinin Asya, Pasifik'e kaydığı bu dönemde bölgedeki en büyük zenginliğin petrol, doğalgaz değil Kürt, Türk kardeşliğinden doğacak enerji olduğunu belirtti. Serdar, bugün Türkiye düşmanlarını en fazla rahatsız eden durumun bu olduğunu dile getirdi.

- "Türkiye bu konuyu iyi yönetiyor"

Sataşma gerekçesiyle söz alan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, komisyonda sunum yapıldığını ancak yapılması gerekenin sunum değil kamp ziyareti olduğunu öne sürdü. Bilgen, "Bunları ziyaret etmek yürek istiyor. Gelenlerin yüzde 10'u kamplarda kalıyor, peki yüzde 90'ı nerede yaşıyor?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Serdar'a, "Türkiye'yi mülteci lojistik dağıtım üssü yaptınız. Bu insani dram hiçbir yerde yaşanmadı. Bütün dünya yaşananları ibretle izliyor" şeklinde karşılık verdi.

Mülteciler Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu da sataşmalara yanıt verdi. İlk toplantıda, milletvekillerinin istediği kamplara gitme önerisinde bulunduğunun altını çizen Uslu, toplam 9 toplantı yaptıklarını, CHP'li üyenin 2, HDP'li üyenin 1 toplantıya katıldığını kaydetti.

Uslu, "Bu komisyonu çalıştıralım. Bu mülteci sorunu büyük bir sorun. Hodri meydan, hangi kampa gitmek istiyorsanız yarından tezi yok gidelim. Ayhan Bey, 'yarın bu kampa gidelim' desin, gidelim. Türkiye bu konuyu iyi yönetiyor, eksikliklerimiz yok demiyoruz. Çalışmamız, ağırlıklı olarak bunun üzerinde durmamız lazım. Komisyonu kuruyoruz ama arkadaşlar gelmiyor." dedi.

Grup önerisi aleyhinde konuşan MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan ise Türkiye'deki mülteci kamplarında yapılabileceklerin en iyisinin yapıldığını dile getirerek, "Ama Allah kimseyi toprağından koparmasın, yuvasından ayırmasın. Bu katlanabilir bir hayat değil, normale çevrilmesi lazım." diye konuştu.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.