TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
HDP'nin "Sokağa çıkma yasaklarının maddi ve manevi tahribatının" araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - HDP'nin "Sokağa çıkma yasaklarının maddi ve manevi tahribatının" araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Partisinin önerisi hakkında konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasaklarının hukuksuz şekilde uygulandığını belirterek, "Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden birini oluşturan bir dönem halen devam ediyor." diye konuştu.

- "Bu millet sizin gerçek yüzünüzü gördü"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, sokağa çıkma yasaklarından ve hak ihlallerinden bahsedenlerin terör örgütünün arkasına sığındığını vurgulayarak, "Sizin amacınız siyaset yapmak değil, doğu ve güneydoğuda da ancak baskı ve yıldırmayla kendinize zemin bulmaya çalışıyorsunuz." dedi.

Aygün, HDP'nin mağduriyet politikası ürettiğini, yurttaşların terör bitene kadar operasyonların devamını istediğini belirterek, "Siz ne kadar mağduriyet propagandası yaparsanız yapın, bu millet sizin gerçek yüzünüzü gördü. Küresel güçlerin kullandığı taşeronların savunuculuğunu gelip burada yapmayın." ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, terörle mücadelede çok sayıda hukuk dışına çıkılan olay tespit ettiklerini savunarak, devletin, terörle mücadeleyi hukuk içinde yapmak zorunda olduğunu belirtti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da sokağa çıkma yasaklarının sebep değil, sonuç olduğuna işaret ederek, sokağa çıkma yasağının uygulandığı yerlerde 3 bin 318 çukur ve barikatın ortadan kaldırıldığını, 5 bin 120 bomba düzeneğinin imha edildiğini, güvenlik güçlerinin çeşitli malzemeleri ele geçirdiğini bildirdi.

Tayyar, "12-13 yaşında dağlarda cinsel tacize uğrayan o kız çocuklarının hesabını PKK'dan sorardınız. 14-15 yaşında dağlara çıkarılan ve taciz edilen o Kürt çocuklarının hesabını sorardınız. Tacize uğrayan ve Duran Kalkan'ın kollarının altında poz veren o kız çocuklarının hesabını sorardınız. Ama sizin böyle bir derdiniz yok ki. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin daha önce efelik yapıyordunuz, bu ciddiye binmeye başladıktan itibaren, sloganlar atmaya, komisyon salonunu terörize etmeye başladınız. Ne yaparsanız nafile, yargı önünde hesap vermeye başlayacaksınız." diye konuştu.

- Genel Kurul'da tartışma

Bazı milletvekillerinin gündeme ilişkin görüşlerini ifade etmek yerine siyasi tartışma konusu üzerinden siyasi rant devşirmeye çalıştığını vurgulayan Tayyar, "Efendim AK Parti'de ne olmuş? Darbe olmuş. Bunu kim söylüyor? Bir porno videosundan üremiş bir genel başkanın askerleri." dedi.

CHP milletvekilleri ise "Terbiyesiz herif", "Sözünü geri al" diye Şamil Tayyar'a tepki gösterdi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ise Tayyar'ı uyararak, "Temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum. Bir genel başkana bu şekilde hitap etmeniz doğru değil." diye konuştu.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Başkanvekili Buldan birleşime 15 dakika ara verirken, tartışma arada da devam etti.

AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.

Aranın ardından Başkanvekili Buldan, bir önceki oturumda AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın konuşması nedeniyle ara vermek durumunda kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Tayyar, Meclis'e uygun bir konuşma yapmadığınızı özellikle ifade etmek isterim. İç tüzükte kaba ve yaralayıcı söz kullandığınız tespit edilmiştir. Arkada ara verdiğimiz zaman grup başkanvekilleriyle yaptığımız ortak toplantı sonucunda bu şekilde bir değerlendirme yapılmıştır. Bu sözlerden dolayı aslında size bir ceza vermek durumundayız ancak bu konuda açıklama yapmak isterseniz, öncelikle sizi dinlemek isteriz."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise konuşmasında ifade ettiği hususun 2010 yılında yaşandığını ve o tarihte Star gazetesinde köşe yazarı olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bunu bir kaset komplosu olarak değerlendirmiş ve buna bağlı olarak da Sayın Baykal'ın asla istifa etmemesi ve direnmesi gerektiğini söylemiştim. Buna ilişkin yaklaşımım o tarihten bu yana hep böyle olmuştur. Ancak az önce konuşmam devam ederken, CHP sıralarından yükselen o uğultu ve şahsıma yönelik o aşağılayıcı ifadeler karşısında arzu etmediğim halde istem dışı ve burada tekrar etmek istemediğim ifadeyi kullandım. Bunu düzeltmek istiyorum. Bundan dolayı Sayın Baykal'dan çok değerli eşinden, Gazi Meclis'ten ve aziz milletimizden özür diliyorum."

Başkanvekili Buldan da kendisinin de yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.