Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu
HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu: "CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilen Kaftancıoğlu'na dünden beri çirkin bir saldırı yürütülüyor"-AK Parti Grup Başkanvekili Muş: "CHP İl Başkanını savunmak, herhalde HDP'ye kalmaz"-CHP Grup Başkanvekili Özkoç: "Size n

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Canan Kaftancıoğlu'nun CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilmesi gündeme geldi.

MHP, Danışma Kurulunda oybirliği sağlanamadığı için işsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit, eğitilmiş insan ve iş gücü sağlayan yükseköğrenim mezunlarında 24 yaş grubunda yüzde 42, genel olarak üniversite mezunlarında ise yüzde 25 oranında işsizlik olduğunu söyledi.

Mit, 15-24 yaş arasında işsizlik oranının yüzde 19,3, istihdamda ve eğitimde olmayanların oranının yüzde 24,1, toplam istihdam piyasası itibarıyla işsizlik oranının ise yüzde 10,3 seviyesinde olduğunu kaydetti.

İşsizliğin toplum yapısında meydana getirdiği sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunların her gün her yerde karşılaştıkları normal olaylar haline geldiğini savunan Mit, bu durumun sürdürülemez bir halde olduğunu, gençlerin millete ve devlete olan inancının sarsıldığını öne sürdü.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, işsizlik rakamının yine çift hanede olduğunu, genç işsizlik oranının yüzde 19,3 olarak tespit edildiğini belirtti. Paylan, savaş tamtamlarının çaldığı ülkede işsizlik oranının düşmeyeceğini ifade ederek, üretim ekonomisine dönülmesi gerektiğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, rantiyeden değil halktan yana politikalarla işsizliğin çözülebileceğini vurguladı.

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, işsizliğin Türkiye'nin en başat sorunlardan biri olduğunu, bu sorunun dünyada da çözülmediğini, farklı oranlarda devam ettiğini belirtti.

Bunu bilen iktidarlarının nüfusun yüzde 98'ini sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldığını, bunun sosyal devletin gereklerinden biri olduğunu dile getiren Uslu, istihdamın artırılmasına yönelik aktif, pasif politikaların birlikte uygulanması gerektiğini söyledi.

Uslu, işsizliği önlemek amacıyla istihdam paketlerinin açılmasının da son derece önemli olduğuna işaret ederek, milli istihdam seferberliği kapsamında çeşitli adımlar atıldığını anımsattı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada MHP Grup önerisi kabul edilmedi.

-"Herhalde HDP'ye kalmaz"

Daha sonra HDP'nin kadına yönelik şiddete ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesine dair grup önerisine geçildi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilen Canan Kaftancıoğlu'na dünden beri çirkin bir saldırı yürütüldüğünü, kendisine ait olmadığı net olmasına rağmen bir eylemden, bir kadının fotoğrafının sergilendiğini belirtti. Kerestecioğlu, AK Parti Genel Başkanının da buna itibar ettiğini ileri sürdü.

Siyasetin içinde sürekli şiddet olduğunu savunan Kerestecioğlu, "Hele kadınlar söz konusu olduğunda, kadınlar bir adım öne çıktığında o şiddet sadece fiziksel şiddet olarak değil psikolojik şiddet, mobbing olarak da çok daha fazla körükleniyor. Kadınların ayağı kaydırılmaya çalışılıyor, deniliyor ki 'Buraların hakimi bizleriz, sizlerin ne haddinize kadın partisi olmak, il başkanı ya da eşbaşkan olmak. " diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "CHP İl Başkanını savunmak, herhalde HDP'ye kalmaz. Cumhurbaşkanımız bazı değerlendirmelerde bulundu. Ortada vahim bir tablo vardır. Bununla ilgili zaten kararı verecek olan CHP'dir, bu bizimle ilgili mesele değildir ancak burada millete karşı söylenenleri de Meclis kürsüsünden, farklı platformlardan da dile getireceğiz." dedi.

-"Yol arkadaşlığımız olamaz"

Kerestecioğlu da konuşmasında, kadın dayanışmasından bahsettiğini, Kaftancıoğlu'nu savunmanın kendisine düşmediğini ancak Meral Akşener ya da AK Partili kadınlara yönelik siyasette öne çıkmasına dair laflar edilirse bu kürsüden konuşacak olanın kendileri olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un, "Size ne CHP'nin il başkanından, CHP'nin politikalarından. Sizin arkadaşınız, sizin Genel Başkanının yol arkadaşı Mehmet Cengiz değil mi 'Milleti bilmem ne yaparım...' diyen? Hangi yüzle CHP'ye, il başkanına dil uzatıyorsunuz." sözlerine Muş, "Bu kişiyle bizim bir yol arkadaşlığımız olamaz. Ne partimizde yöneticidir ne idareci ne de başka bir görevi vardır. Partimizle uzaktan yakından ilişkisi yoktur. " karşılığını verdi.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilen kişinin, kadınlığına yönelik bir saldırı olmadığını belirterek, "Cinsiyetçi yaklaşımla asıl ayrımı yapan sizlersiniz. Kadın, erkek kim olursa olsun bu millete, vatana küfrediyorsa hesabını verecektir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez olarak, Aylin Nazlıaka'yı partiden attınız, HDP niye bir şey söylemiyor." dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan Özkoç, "Milletvekillerimize uçan tekme atan sizin kadın arkadaşınızdır. Engelli bir milletvekili arkadaşımızı yerde sürükleyen sizin milletvekilinizdir." görüşünü savundu. Özkoç'un "Atatürk'ün annesine, manevi kızına yönelik sözler söyleyen sizler değil misiniz?" demesi üzerine Muş, CHP'nin sıkıştığında hemen Atatürk'ün arkasına sığındığını, Atatürk'ün yakasından düşülmesi gerektiğini söyledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.