TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu
İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Çorabatır:- "Türkiye, Suriyelileri kendi toplumuna entegre edecek adımları atmalı"

TBMM (AA) - İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, "Türkiye, Suriyelileri kendi toplumuna entegre edecek adımları atmalı." dedi.

Çorabatır, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Mülteci Hakları Alt Komisyonuna yaptığı sunumda, Türkiye'de bulunan Suriyelilerle ilgili statü boşluğu bulunduğunu, bu insanların büyük bir kısmının Türkiye'de kalacak gibi göründüğünü ifade etti.

İzmir'de, Ege'de, şişme botları sırtlamış, gitmeye hazır insanlarla konuştuğunu aktaran Çorabatır, "Türkiye'de kaldıklarında tünelin ucundaki ışığı göremiyorlar. Bu da statüyle ilgili. Ben buradan çıkınca ne yapacağımı planlıyorum. Tatil, iş, hayatımda ne yapacağımı planlıyorum. Benim vatandaş olarak statüm var. Buna göre planlama yapıyoruz. Benim üniversitede okuyan oğlum var ve okuluyla ilgili planlama yapabiliyorum. Suriyeli baba olsaydım belirsizlik olacaktı. İş yapanlar da biriktirdikleri sermayenin yarın ne olacağını bilemiyorlar." diye konuştu.

Çorabatır, entegrasyon konusunun Türkiye için yeni olduğunu, şimdiye kadar gelen mültecilerin geçici olduğuna dikkati çekerek, Almanya'nın entegrasyon konusunda büyük bir tecrübesi bulunduğunu anlattı.

Türkiye'nin, Almanya'nın bu tecrübesinden yararlanması gerektiğini vurgulayan Çorabatır, kamu kurumlarından uzmanların Almanya'ya gidip tecrübe aktarımı yapmasının yararlı olacağını ifade etti.

Mülteci konusunun tamamen insani ve politika dışı ele alınması gerektiğini anlatan Çorabatır, yarın iktidar değişebileceğini ancak realitenin değişmeyeceğini söyledi.

Çorabatır, "Türkiye'nin derece derece Cenevre sözleşmesindeki coğrafi kısıtlamayı kaldırmasından yanayım. Türkiye, artık Suriyelileri kendi toplumuna entegre edecek adımları atmalı." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.