TBMM'de bu hafta

TBMM'de bu hafta
Meclis, 96. açılış yıl dönümünü kutlayacak -Bakanlar Çavuşoğlu, Ala, Sarı ve Avcı hakkındaki gensorular, Genel Kurulda görüşülecek -Dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifi, Anayasa Komisyonunda ele alınacak -AB ile vize muafiyeti kapsamında

TBMM (AA) - Meclis, 96. açılış yıl dönümünü kutlayacağı bu haftada, yasama ve denetim konularında da yoğun gündemle çalışacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Genel Kurul, yarın gensorular için mesai yapacak.

HDP'nin; "Türkiye’yi ve çevre ülkeleri istikrarsızlığa sürüklediği ve küresel denklemde aktör olmaktan uzaklaştırdığı ileri sürülen politikalarda sorumluluğu bulunduğu" iddiasıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile "Sur ve Silopi ilçelerinde alınan acele kamulaştırma kararı ve Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projeleriyle vatandaşları mağdur ettiği ve sermaye için rant yarattığı, uygulanan RES ve HES projeleriyle doğanın tahrip edilmesine sebebiyet verdiği" iddiasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulda ayrı ayrı görüşülecek.

CHP'nin; "Ankara ve İstanbul’da meydana gelen dört ayrı terör saldırısı öncesi gerekli önlemleri almadığı" iddiasıyla İçişleri Bakanı Efkan Ala ve "eğitim ve öğretim faaliyetlerinin niteliğini düşürdüğü ve çocuklara yönelik istismar vakalarının artmasına neden olduğu" iddiasıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında bir gensoru açılmasına ilişkin iki önerge de yarın ele alınacak.

Genel Kurul, yarın saat 14.00'te toplanarak Bakanlar hakkındaki gensoruların gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler tamamlanıncaya kadar çalışacak.

-Vize muafiyeti için çıkarılması gereken düzenlemeler

Genel Kurulun bu haftaki gündeminde AB ile vize muafiyeti kapsamında çıkarılması gereken iki önemli düzenleme yer alıyor.

Genel Kurul, 19 Nisan Salı günü, "Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı"nı görüşecek.

Tasarıyla; yabancı ülkede işlenen suç nedeniyle hakkında ceza soruşturması başlatılan veya mahkumiyet kararı verilen yabancı, soruşturmanın sonuçlandırılabilmesi ya da cezanın infazı amacıyla talep eden devlete iade edilebilecek. Yabancı devletlerin adli işbirliği taleplerinin kabulü ile Türk adli mercilerinin yapacağı işbirliği taleplerinin uygunluğu konusunda Adalet Bakanlığı karar verecek. Adli işbirliği kapsamında gelen bilgi ve belgeler, gönderen devlet izin vermedikçe, talebe konu olan soruşturma veya kovuşturma ya da infaz işlemleri dışında kullanılamayacak. Yabancı devlet mahkemelerince mahkumiyet kararı verilen, cezaevinde bulunan Türk vatandaşı veya Türkiye ile güçlü sosyal bağları bulunan kişiler, cezanın infazı amacıyla Türkiye'ye nakledilebilecek.

Bu tasarının yasalaşmasının ardından, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili "Kolluk Gözetim Komisyonu" kurulmasını içeren tasarı ele alınacak. Tasarı; Kolluk Gözetim Komisyonunun; 7 üyeden oluşmasını ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürekli kurul olarak görev yapmasını öngörüyor.

-Meclis, 23 Nisan'da özel gündemle toplanacak

Meclis, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 96. açılış yıl dönümünü bu hafta kutlayacak.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile Afganistan, Azerbaycan, Çin, Gürcistan Hindistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan gelen çocukları yarın kabul edecek.

23 Nisan cumartesi günü gerçekleştirilecek törenler, saat 09.00'da Meclis yerleşkesindeki Atatürk Anıtı'nda başlayacak. Meclis Başkanı Kahraman ve milletvekilleri, Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak ve İstiklal Marşı'nı okuyacak.

Anıtkabir ve Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisindeki törenlerin ardından Kahraman, Tören Salonunda kutlamaları kabul edecek.

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Cumartesi saat 14.00'de özel gündemle toplanacak. Kahraman'ın açış konuşmasının ardından siyasi partiler adına konuşmalar yapılacak.

Mecliste, bu yıl 23 Nisan resepsiyonu yapılmayacak.

-Dokunulmazlık teklifi

Meclis, uzun aradan sonra "dokunulmazlık" konusunu ele alacak.

AK Parti'li 316 milletvekilinin verdiği ve hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, 21 Nisan Perşembe günü Anayasa Komisyonunda görüşülecek.

Anayasaya eklenecek geçici maddeyle, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

-Komisyonlar

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 20 Nisan Çarşamba günü, tarım ve hayvancılık alanında sağlanan destekler konusunda yetkililerden bilgi alacak.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon, TTK ve TKİ hesaplarını 20 Nisan Çarşamba, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş ile Türkiye Elektromanyetik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) 2013 ve 2014 hesaplarını 21 Nisan Perşembe günü görüşecek.

Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu, yurt dışında yaşayan vatandaşların aile bütünlüğünün korunması açısından yaşadıkları sorunların yerinde tespit edilmesi amacıyla Danimarka ve İsveç'e çalışma ziyaretinde bulunacak.

Siyasi partilerin grup toplantıları, 19 Nisan Salı günü yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.