TCMB Finansal İstikrar Raporu yayınlandı: Hafize Gaye Erkan'dan "kararlılık" vurgusu

TCMB Finansal İstikrar Raporu yayınlandı: Hafize Gaye Erkan'dan "kararlılık" vurgusu
TCMB Finansal İstikrar Raporunu değerlendiren Hafize Gaye Erkan fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedeflerine taviz vermeden, kararlılıkla ilerleyeceklerini söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporunu bugün yayınladı.

Raporda genel değerlendirmede öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:

  • Parasal sıkılaşma ve destekleyici yönde uygulamaya alınan seçici kredi vemiktarsal sıkılaştırma adımları ile birlikte kredi büyümesi dengelenmektedir.
  • Reel sektörün finansal borç oranı gerilemeye devam ederken, firmaların finansal göstergelerindeki olumlu görünüm korunmaktadır.
  • Reel sektör firmalarının YP açık pozisyonları YP nakdi kredilerindeki gerilemeye bağlı olarak azalmaya devam etmektedir.
  • Türkiye’nin hanehalkı borçluluğu emsal ülkelere göre oldukça düşük seviyededir.
  • Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki güçlü görünüm korunmuştur.
  • Makroihtiyati politikalarda sadeleşme adımları sonrasında, KKM bakiyesindeki azalma hız kazanırken, sistemde artan TL likidite zorunlu karşılıklar ile sterilize edilmiştir.
  • Bankacılık sektörünün kârlılığındaki aşağı yönlü eğilim, yılın üçüncü çeyreğinde net faiz marjındaki toparlanma ile birlikte sonlanmıştır.
  • Sermaye oranları yasal sınırların üzerindeki seyrini korumaktadır.
  • Bankalar faiz ve kur riskini yönetebilecek güçlü bilanço yapısına sahiptir.

HAFİZE GAYE ERKAN'DAN AÇIKLAMA

TCMB Başkan Hafize Gaye Erkan, Finansal İstikrar Raporu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ''Parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati çerçevede sadeleşme kapsamında attığımız adımların etkileri, piyasa mekanizmalarının işlevselliğinde artış ve varlık fiyatlarının sinyal niteliğinin güçlenmesi şeklinde gözlenmeye başladı.'' ifadelerini kullandı.

FİYAT İSTİKRARI 1. ÖNCELİK

TCMB olarak, birinci hedefleri ve varlık nedenleri olan fiyat istikrarını sağlamakla toplumsal refaha en büyük katkıyı sunacaklarının bilincinde olduğunu belirten Hafize Gaye Erkan, enflasyonla kararlı mücadeleyi haziran ayında başlattıkları güçlü parasal sıkılaştırma ile sürdürdüklerini, bu süreci makro finansal istikrarı gözeten politika adımlarıyla desteklerken, finansal piyasalara ilişkin düzenleme çerçevesini sadeleştirdiklerini ifade etti.

Fiyat istikrarının finansal istikrarın kalıcılığı için gerekli olduğunu vurgulayan Erkan, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Finansal istikrarın korunması ise fiyat istikrarının toplumsal faydaya en fazla katkı sağlayacak şekilde tesisi ve sürdürülebilir, kaliteli ve istikrarlı büyümenin gerçekleşmesi için önem arz etmektedir. Küresel ve ulusal gelişmeler neticesinde, bu amaca erişmek için enflasyon ile mücadele her zamankinden daha elzem hale gelmiştir. Bu konuda tüm paydaşlarda aynı bilincin olması ve enflasyonla kararlılıkla mücadele edilmesi, toplumun tüm kesimlerinde ortak bir anlayışın ve beklentinin oluşmasına ciddi katkıda bulunmaktadır. TCMB’nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar çabasındaki en önemli çıpanın söz konusu bu kamusal ve toplumsal mutabakat olduğunu gözlemliyoruz.''

KARARLILIK VURGUSU

Politika setinin istenen sonuçları verebilmesinin en önemli ön koşulunun bunlar olduğu bilinciyle fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedeflerine taviz vermeden, kararlılıkla ilerleyeceklerini söyleyen Başkan Hafize Gaye Erkan, "Bu süreçte şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimiz doğrultusunda etkin iletişim içinde olmaya devam edeceğiz.'' dedi

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.