Tek yol dış havzadan su getirmek

Tek yol  dış havzadan su getirmek
Uzmanlar, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda dış havzadan su getirmenin tek yol olduğunu ifade ediyor

Uzmanlar, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda dış havzadan su getirmenin tek yol olduğunu ifade ediyor

Bu yıl yeterli miktarda yağış alamadığı için kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Konya Ovası’nda Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut yağış azlığının hububat üretimini ciddi derece de etkilediğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu sene sezona başladığımız ekim-kasım döneminde hububat ekimlerimizi yaptık. Daha sonrasında tabiri caizse kuraklık afeti ile karşı karşıya kaldık. Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle ekim-kasım aylarındaki yağış azlığından dolayı hububatların çıkmasında ciddi sorunlar oluştu. Aralık ayında belli bir ölçekte yağış alabildik. Ocak ayında da az da olsa yağan karla durumu bir şekilde toparlamış gibi gözüküyoruz. Alınan yağışa göre arazimizi kontrol ettiğimiz zaman çıkışların iyi olduğu yerlerde var, kötü olduğu yerlerde var.”

BARAJLARDA DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU

Hububatlarda mart ayı yağışlarının çok önemli olduğunun altını çizen Akbulut, “Bir milyon hektara yakın kıraç arazimiz şu anda ekilir pozisyonda. Ve oraların yağış alması lazım. Mart yağışlarında da bizler mutlak suretle üç gübreleme yapmak zorundayız. Yağış öncesi bu gübreyi atarak verim alıyoruz. Biz yağışları alıp bu gübreleri kullanabildiğimiz takdirde martı olumlu bir şekilde kapatabiliriz. Aksi pozisyonu düşünmek bile istemiyoruz. Şu an baktığımız zaman barajlarımızda yüzde 20 ila 30 civarı bir düşüş söz konusu. Fakat asıl sorun oluşturacak sulama şeklimiz kuyularımız. Çünkü yeraltı sularımızda ne kadar bir çekilme olduğunu hâlihazırda bilemiyoruz. Kuyularda da kötü bir sürprizle karşılaşmamayı umut ediyoruz” dedi.

KIRAÇ ALANLAR İÇİN SU GETİRMEK ÖNEMLİ

“Enerji maliyeti yüksek de olsa biz kendi ürünümüzü üretebilir konumda olmalıyız” diyen

Akbulut, “Konya’nın kapalı havza pozisyonunda olması bizim en büyük sorunlarımızdan birisi. Ovanın kıraç alanlarının iyi bir şekilde sulanabilmesinin tek yolu dış havzalardan Konya’ya su getirmek. Bununla alakalı zaman zaman gündem olduğunda da yetkililer dış havzalardan getirilecek suyun enerji maliyetinin çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Fakat pandemi sürecinde geldiğimiz noktada biz, parayla dışardan ürün satın alamayacağımız günlerin olduğunu gördük. Yani ülkeler artık pandemiden sonra ihtiyacı olan buğdayın dışında kalanı stoğuna koymayı tercih ediyor. Dolayısıyla enerji maliyeti yüksek de olsa biz kendi ürünümüzü üretebilir konumda olmalıyız. Konya bölgemizin dış havzalardan suya kavuşması ile beraber, kıraç alanların sulandırılmasıyla 7 ila 8 ton civarında bir buğdayı çok daha fazla üretebilir vaziyette olacağız” şeklinde konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ DE DÜŞÜRÜLMELİ

2020 yılında çiftçiye verilen gübre yardımlarının ikiye katlaması hakkında da Akbulut şunları ifade etti: “Girdi maliyetleri oldukça yükseldi. Gerek elektrikte gerek gübrede yüzde yüze varan artışlar var. Çiftçimiz can siperane çalışırken bu maliyetlerin bu kadar yükselmesinden de muzdarip. Bakanlığın bu noktada hassasiyet gösterip gübre desteklerini ikiye katlaması sevindirici. Ancak tabi çiftçimiz yine de tam manasıyla rahatlamış sayılmaz. Bu desteklemelerin yanı sıra girdi maliyetlerini de düşürecek girişimlerde bulunmakta bakanlığımız adına beklediğimiz adımlardandır.”

KAĞNICIOĞLU: BU ŞEKİLDE GİDERSE KURAKLIK ÜRETİMİ FAZLASIYLA OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Konu hakkında konuşan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da, “Buğday ve arpa ekimi geçmiş yıllara göre düştü. Mısır bölgemizde biraz daha ön plana çıktı. Tabi bölge de istediğimiz yağışları alamayınca buğday ve arpa üretiminde sıkıntı meydana geldi. Özellikle kıraç olan bölgelerde ekilen tohumlarda çürüme söz konusu. Bu şekilde giderse kuraklık üretimi fazlasıyla olumsuz etkileyecek” dedi. Kağnıcıoğlu, dış havzadan su getirilmesi fikrini desteklediklerini belirtti.

GÜBRE FİYATLARI İÇİN TEDBİR ALINMALI

Gübre desteklerinin de çiftçiyi bir nebze olsun güldürdüğünü ifade eden Kağnıcıoğlu, “Destekler de iki katı bir artış meydana geldi. Bu durum elbette çiftçilerimiz için sevindirici fakat piyasada gübre fiyatları hala artışta. Verilen desteği esnaf bir şekilde çiftçiden aldı. Bu konuda bakanlığın da bir an önce tedbir alması gerekiyor. Yani yağıştan ve iklimden kaynaklı bir kuraklık yaşıyoruz ama eğer fiyatlardan dolayı çiftçi tarlasına gübre atamazsa bir kuraklık daha olur” diye konuştu. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.