Tekirdağ'ın Kültürel Simgesi Kadınlar Tarafından Yaşatılıyor

Tekirdağ'ın Kültürel Simgesi Kadınlar Tarafından Yaşatılıyor
Tekirdağ'ın önemli kültürel simgelerinden olan ve gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan Karacakılavuz el dokumaları ev hanımları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor-Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak:-"Kadınlar tezgahlarda ninelerinden öğren

TEKİRDAĞ (AA)- Tekirdağ'ın önemli kültürel simgelerinden olan ve gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan Karacakılavuz el dokumaları ev hanımları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Süleymanpaşa ilçesi Karacakılavuz Mahallesi'nde oturan 25 kadın aldıkları kurslardan sonra, kurdukları Karacakılavuz Küçük Sanat Kooperatifi'nde, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir kültürünün yaşatılması ve kadınların üretimde daha çok yer alması için kendilerine tahsis edilen tezgahlarda atkı, heybe, çanta, seccade ve kilim dokuyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacakılavuz el dokumalarının Tekirdağ'ın önemli bir kültürü olduğunu ve unutulmaması gerektiğini söyledi.

Albayrak, belediye olarak kadınlarında üretimde yer alması için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "Kadınlar tezgahlarda ninelerinden öğrendiklerini dokuyarak geçmişe ait kültürü gelecek nesillere aktarıyor. Biz de belediye olarak kadınlarımıza tezgah tahsis ettik. Belediye olarak kültürel geçmişimize sahip çıkmak için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Dokuma kursu öğretmeni Fatma Çaylalı da, el emeği ürünlere daha çok ilgi gösterilmesini beklediklerini dile getirerek, kendilerine ninelerinden miras kalan kültürü yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını aktardı.

Münüre Şen ise 14 yıldır kurslara katıldığını ifade ederek, "Burada seccade, patik dokuyoruz. Bu dokumaların hepsi atalarımızdan bize kaldı bizde çocuklarımıza bırakmak için öğrenip, başkalarına öğretmeye çalışıyoruz. Ama eski kültüre ilgi eskisi gibi değil el emeği çok değer görmüyor." diye konuştu.

Dokunan ürünleri satan kadınlar, yeni eşyalar dokumak için hem kendilerine malzeme alıyor hemde ev ekonomisine katkı sağlıyor.









Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.