Tepe Flaş Nedir? Ne İşe Yarar

Tepe Flaş Nedir? Ne İşe Yarar
Profesyonel çekimler yapmak isteyenler, yumuşak bir ışık yakalamayı hedefleyenler için tepe flaşları en ideal seçenek olduğunu söyleyebiliriz

Tepe Flaş Nedir? Ne İşe Yarar?

Fotoğraf makinesi ile yapılan çekimlerde istenen ışık tonunu elde etmek için kullanılan malzemelerin başında tepe flaşı geliyor. Fotoğraf makinesinin üstüne takılarak kullanılan tepe flaşları, dahili flaşların yetersiz kaldığı durumlarda istenen ışık seviyesini elde etmeye de yarıyor. Son derece güçlü ve doğal bir parlaklık sunuyor olması ise tepe flaşlarının kullanım yoğunluğunun nedenlerinden biridir.

Profesyonel çekimler yapmak isteyenler, yumuşak bir ışık yakalamayı hedefleyenler için bu ekipmanın en ideal seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Hem iç mekanlarda hem de dış çekimlerde kullanılabilen tepe flaşları, düşük diyafram değerlerine ulaşmayı, daha net bir görüntü elde etmeyi sağlıyor. Performansı yüksek bir tepe flaşının kullanılıyor olması durumunda enstantane değeri 1/8000 düzeyine ulaşabilir.

tepe-flas-nedir-ne-ise-yarar-2.jpg

Harici Flaş Ne Demek?

Kullanılan fotoğraf makinesinden ayrı bir ekipman olarak tercih edilen flaş, harici flaş olarak adlandırılır. Bu ekipmanlar fotoğraf makinesi tepe flaşı olarak da bilinir. Kameranın flaş yuvasına bağlanabilme özelliği olan harici flaşların fiziki olarak kameraya takılmadan kullanılması da mümkün olabiliyor. Satın alma aşamasında kullanım şekline uygun bir ürünün tercih edilmesi, harici flaşların son derece konforlu bir şekilde kullanılabilmesini de beraberinde getirir. Profesyonel fotoğrafçılar için en iyi tepe flaşı modeli, kullanılan fotoğraf makinesine ve yakalanması hedeflenen karelere en uygun olanıdır.

Tepe Flaş Ne İçin Kullanılır?

Tepe flaşlarının sadece daha güçlü bir ışık elde etmek için kullanıldığı düşünülüyor. Bu bilgi doğru olmakla birlikte çok daha farklı amaçlarla da bu ekipmanların kullanıldığını belirtmeliyiz. Genel olarak tepe flaşının ne için kullanıldığı sorusunun yanıtlarına hemen göz atalım.

  • Her türlü mekanda istenen ışık yoğunluğunu elde etmeyi sağlar.
  • Fotoğraf makinelerinin dahili flaşlarından daha güçlü bir ışık kaynağıdır.
  • Pek çok tepe flaşının kendi bataryası bulunur ve bu sayede fotoğraf makinesinin bataryasına ekstra yük binmesinin önüne geçilir. (Pille çalışan tepe flaşları da vardır.)
  • Fotoğraf makinesinin istenen bir yönüne yerleştirilebilir.
  • Işığın yumuşayarak fotoğrafa yansımasını sağlar.
  • Fotoğraf makinesinin netliğini artırır.
  • Kadraja sağ ya da sol taraftan da ışık vermeyi sağlar.
  • Renkli kağıtlar gibi çeşitli malzemeler ile birlikte kullanılarak istenen ışık renginin elde edilmesini de sağlar.

Tepe Flaş Nasıl Kullanılır?

Tepe flaşları pek çok marka tarafından üretiliyor ve Godox tepe flaşı çeşitleri de en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Hangi markanın ürün modelini tercih ettiğiniz, bu ekipmanların nasıl kullanıldığı sorusunun yanıtında değişikliğe neden olmayacaktır. Öncelikle tepe flaşının alt kısmındaki tırtıklı bölümü kuru bir bezle silin. Sonrasında güvenlik klipsini açık konuma getirin ve fotoğraf makinesine yerleştirin.

Tepe flaşı kameraya tam olarak oturduktan sonra güvenlik klipsini kapalı konuma getirin. Güvenlik klipsinin kullanım sırasında kapalı konumda olmaz, tepe flaşının düzgün çalışması açısından son derece önemlidir. Ayrıca bu ekipmanlarda karışık piller kullanmak da sakıncalı olabiliyor. Aynı marka ve aynı güçte piller kullanmanız daha doğru olacaktır. Uzun süre kullanmayacağınız durumlarda ise pilleri çıkararak sızıntı olması riskini önleyebilirsiniz.

tepe-flas-nedir-ne-ise-yarar-3.jpg

Bu ürünlerin üzerinde ince yapıda ve şeffaf görünümlü bir parça bulunur. Plastik olan bu parça aşırı patlama olmasını önlemek için kullanılır. Eğer çekimlerde daha yumuşak kareler elde etmek isterseniz bu parçadan faydalanabilirsiniz. Özellikle portre çekimlerinde kullanıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca ürünlerde beyaz yansıtıcı da bulunur. Bu yansıtıcı flaşı sağa ya da sola bükerek çıkan ışığın sektirilmesini sağlar.

Fotoğraf Makinesinin Harici Flaşı Nasıl Çalışır?

Tercih edilen Sony uyumlu tepe flaşı gibi çeşitli markaların tepe flaşları deklanşöre basıldığında otomatik olarak çalışır. Kamerada yahut tetikleyicide bulunan flaş senkronizasyon kontağı, deklanşöre basıldığında tetiklenir ve flaş çalışır. Deşarj süresinin ise saniyenin 1/1000’i kadar olduğunu söyleyebiliriz.

Flaşta HSS Nedir?

Flaşta HSS, ‘High Speed Sync’ ifadesinin kısaltmasıdır. Yüksek hızda senkron anlamına gelir. Tepe flaşının çok yüksek hızda patlaması, stroskobik efekt yaratmayı sağlar. Perde hareketi süresince patlama olur ve sensörün tamamının düzgün bir biçimde aydınlanması da mümkün hale gelir.

Flaşta TTL Nedir?

Flaşta TTL, ‘Through The Lens’ ifadesinin kısaltmasıdır. Fotoğraf makinesinin objektifinden içeri giren ışığı hesaplar. Tepe flaşının kullanım modlarından biri TTL’dir. Bu mod tercih edildiğinde pozometre kullanımı gerekmez. Bu özelliği sayesinde flaşın vermesi gereken ışık otomatik olarak hesaplanır ve ayarlanır. Hızlı çekim yapılmak istendiğinde oldukça faydalı bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hızlı çekimlerde sürekli olarak ayarlama yapmaya gerek bırakmaz.

tepe-flas-nedir-ne-ise-yarar-4.jpg

Flaşta FEC Nedir?

Flaşta FEC, ‘Flash Exposure Compensation’ ifadesinin kısaltmasıdır. Fotoğraf makinelerinde flaşın ne zaman ve ne oranda şiddetli patlayacağını belirleyen özelliktir. Işık şiddetinin FEC üzerinden kolaylıkla ayarlanması mümkün olur. Fotoğraf makinesinin ölçtüğü pozlama değerinin düzeltilmesi de mümkündür.

Tepe Flaş Nerede Bulunur?

İhtiyacınız olan Canon uyumlu tepe flaşı çeşitlerini ya da diğer markaların tepe flaşlarını Fotokolik üzerinden satın alabilirsiniz. Aralarında Nikon uyumlu tepe flaşı çeşitlerinin de olduğu geniş bir model seçeneği Fotokolik’te mevcut olmakla birlikte fiyatlar da gayet makul düzeyde tutuluyor. Ödeme kolaylıkları da tanınıyor ve bu sayede tepe flaşı ihtiyacının ekonomik bir alışverişle karşılanması da mümkün hale geliyor.