Terör, yeteneklerini sergilemeye engel olamadı

Terör, yeteneklerini sergilemeye engel olamadı
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve Sur Kaymakamlığı iş birliğiyle terör mağduru çocukların yeteneklerini keşfetmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, Sur ilçesinde terör saldırıları nedeniyle mağdur olan çocuklara Diyarbakır Dev

DİYARBAKIR (AA) - SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör saldırıları nedeniyle mağdur olan çocuklar, Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda eğitim alıyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve Sur Kaymakamlığı iş birliğiyle terör mağduru çocukların yeteneklerini keşfetmek amacıyla hayata geçirilen proje ile Sur ilçesinde terör saldırıları nedeniyle mağdur olan ve şu anda aileleri ile yerleştirildikleri otellerde yaşayan çocuklara ulaşıldı.

Aynı zamanda öğretmenleri tarafından da tespit edilen öğrenciler, Diyarbakır Devlet Tiyatrosuna yönlendirilerek tiyatro eğitimi almaları sağlandı.

Orhan Asena sahnesinde eğitmenler gözetiminde profesyonel tiyatro eğitimi alan çocuklar, yeteneklerini sahnede sergileme şansını yakalıyor.

Şu ana kadar 36 çocuğa ulaşıldı. Çocuklara 6 hafta boyunca drama, ritim ve origami eğitimi veriliyor.

Terör saldırıları nedeniyle zor günler geçiren çocuklara nefes alabilecekleri bir alan oluşturma amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde tiyatro ile tanışan çocukların, bu sayede rehabilitasyonu da hedefleniyor.

Ali Paşa İlkokulu sınıf öğretmeni Özcan Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sınıftan yeteneklerine göre çocukları kurs için belirlediklerini söyledi.

Çocukların olaylar nedeniyle yaşadığı sıkıntıları gidermeyi amaçladıklarını belirten Çınar, şöyle devam etti:

"Çatışmaların seslerini duyabiliyorduk, o koşullarda öğretmenlik yaptık. Çocukların okula gelmesi konusunda çok büyük sıkıntılar vardı. Tiyatroyla bir şeylere başlamak çok önemliydi. Tiyatronun işlevleri çok fazla, tiyatro hayatın içerisinde olan bir şey, çocuklar üstlerindeki karanlık yaşanmışlığı bu sayede daha rahat atıyorlar. Çocukların çalışmalarını izledik, gördük, çok başarılı ve eğlenceli geçti."

- "Oyuncu olmak istiyorum"

Tiyatro eğitimi olan Ali Paşa Ortaokulu öğrencisi Rojhat Gül de tiyatronun iletişim için önemli olduğunu, bu nedenle oyuncu olmayı istediğini söyledi.

Terör olayları nedeniyle zor günler yaşadıklarını, bu süreci atlatmak için tiyatro eğitiminin kendilerine katkı sunduğunu anlatan Gül, "Tiyatro hayatın kendisidir. Yaşadıklarımı çocuklara anlatarak ve oynayarak göstermek isterim. Olayları yaşadığımda üzüldüm, çünkü geleceğimi yıktılar. Öyle yaptılar ki ben okula gidemedim, okuyamadım. Olaylara inat okula gideceğiz. Ben de çocukları, ailemi ve halkımı mutlu etmek ve ülkeme hayırlı bir insan olmak için okuyup oyuncu olmak istiyorum." diye konuştu.

- "Tiyatroda vakit geçirirken mutlu oluyoruz"

Ali Paşa İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Fatma Nur ise Sur ilçesinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle Bağlar ilçesine göç etmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

Silah seslerinden korktuğunu, bundan sonra okula gitmek ve oyun oynamak istediğini belirten Nur, şöyle dedi:

"Tiyatroda vakit geçirirken mutlu oluyoruz. Çocukları ve aileleri tiyatro ile güldürebiliriz. İnsanlar sizi izlerken heyecanlanıyor. Onun için oyunculuk eğitimi almaya karar verdim. Buraya gelerek Sur'da yaşadıklarımı da unuttum. Çünkü burada vakit geçirirken eğleniyoruz ve burası sevgi dolu."

Bu arada, proje kapsamında Sur'da yaşayan çocuklara ücretsiz tiyatro oyunu izlettiriliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.