Terörle mücadelenin keskin burunları

Terörle mücadelenin keskin burunları
Şırnak'ta terör örgütü PKK mensuplarına yönelik devam eden operasyonda, özel eğitimli mayın ve patlayıcı madde arama köpekleri de yer alıyor

Şırnak İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki özel eğitimli mayın ve patlayıcı madde arama köpekleri, kent merkezinde devam eden terör operasyonlarında güvenlik güçlerinin en büyük yardımcıları.

Kent merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukur ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından güvenlik güçlerince 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci" operasyonu sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet güçlerinin müşterek operasyonu, İsmetpaşa, Gazi Paşa, Dicle ve Bahçelievler Mahallelerinde devam ederken, bugüne kadar 800 el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirildiği operasyona Şırnak İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki mayın ve patlayıcı madde arama köpekleri de katılıyor.

Özel eğitimli patlayıcı madde arama köpekleri operasyon bölgesinde 24 saat güvenlik güçleri ile birlikte görev yapıyor.

- 10 ayda bin 784 görev

Şırnak Jandarma Komutanlığı Mayın ve Patlayıcı Madde Arama Köpek Timi Sorumlusu Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, timde görevli 13 uzman köpeğin Silopi, Cizre ve İdil'deki terör operasyonlarının ardından Şırnak merkezdeki operasyonda da yer aldığını söyledi.

Köpeklerin Nevşehir'deki Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezindeki (JAKEM) 52 haftalık mayın ve patlayıcı madde eğitimlerinin ardından Şırnak'a geldiğini belirten Ülgen, "Bünyemizde değişik ırklardan iz takip ve devriye, narkotik, keşif, mayın ve bomba arama köpeklerimiz var. Mayın ve patlayıcı madde arama köpeklerimiz terör operasyonlarında görev alıyor. Görevli köpeklerimiz son 10 ayda il genelinde bin 784 görevi başarıyla tamamladı." dedi.

- Her türlü patlayıcıyı tespit edebiliyorlar

Bomba arama köpeklerini bilinen tüm patlayıcı maddelerini hassas koku alma yetenekleriyle tespit ettiklerini ifade eden Ülgen, özellikle yollara döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıların tespitinde köpeklerin son derece etkili olduğunu belirtti.

Köpeklere özel beslenme programı uygulandığını ve eğitimlerin dinlenme alanlarında sürekli devam ettiğini kaydeden Ülgen, köpeklerin sadece patlayıcının yerini tespit ettiğini, ardından bomba imha uzmanlarının bölgeye giderek patlayıcıyı etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

Köpeklerin patlayıcı maddeleri bulmasını güçleştirmek için PKK'lı teröristlerin patlayıcıları hayvan leşleri, idrar, dışkı gibi ağır kokularla kamufle etmeye çalıştığını anlatan Ülgen, "Ancak yine de köpeklerimiz patlayıcıların yerini kolaylıkla tespit edebiliyor." ifadelerini kullandı.

Askeri maksatla eğitilen köpeklerin ileri düzeydeki sadakat ve itaat duygusu ile kendilerine verilen görevleri layıkıyla yaptıklarını dile getiren Ülgen, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şırnak'ta şu an Batman, Elazığ, Muş'tan gelen köpek timleri görev yapıyor. Köpeklerimiz güvenlik güçleri ile 24 saat alanda yer alıyor. Yol kontrolleri ve özel güvenlik gerektiren bölgelerde de görev yapan köpeklerimizden 'Hüzün' ve 'Adal' önemli başarılara imza atarak tonlarca patlayıcının bulunmasını sağladı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.