TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:
"Kredi ve kredi kartı borçlarına uzun vadeli yapılandırma getirilmesi gerekiyor"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi ve kredi kartı borçlarına uzun vadeli yapılandırma getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısının 2015 yılının sonunda 1 milyon 331 bin kişiyi aştığını, son 5 yılda borcunu ödeyemeyen kart borçlusu vatandaşlardan 110 bin 361 kişinin cezaevine girdiğini belirtti.

Sosyo-ekonomik yönden sorunun çözümü için bankaların elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Palandöken, borçlara uzun vadeli yapılandırma getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Palandöken, 2015 yılında kartlı alışverişlerin toplam tutarının 526 milyar liraya ulaştığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kart sayısı 171 milyona ulaşan Türkiye, Avrupa’da birinci sıraya yerleşti. Bunların 58 milyon 215 binini kredi kartları oluşturuyor. Kartlı yapılan alışverişin vatandaşın harcamalarının içindeki payı ise son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıkarak, kartla daha çok alışveriş yapmaya başladık. Ama unutmayalım 1 milyon kredi kartı sahibi de yasal takibe düşmüş durumda. Vatandaşımız da bilinçli tüketici olmak zorunda. Alışverişlerimizi taksitle yaparak bir avantaj sağlayabiliriz ama AVM’lerde o kadar çok çeşit ve alışverişe yönelten tuzak ürünler var ki hiç ihtiyacımız olmasa bile alışveriş yapabiliyoruz. Ödemeleri gelince de kara kara düşünüyoruz. Bu durum tüketici mağduriyetinin artmasına neden olmakta, piyasanın dengelerini bozmaktadır."

Bankaların aidatsız kredi kartı çıkarma yükümlülüğünü taksit hakkı vermeden yerine getirmesini de eleştiren Palandöken, "İnsanlara sormadan kredi kartı gönderen, gelirinin 10 katı limit tanımlayan bankalarımız, şimdi aidatsız kart vermeye gelince taksitsiz olarak veriyorlar. Bu konuda da yeniden düzenleme yapılarak taksit yapabilecek şekilde kredi kartı vermeliler" ifadelerini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.