TİKA Pakistan'da yetersiz beslenmeyle mücadelede çözüm ortağı

TİKA Pakistan'da yetersiz beslenmeyle mücadelede çözüm ortağı
ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, (TİKA) Pakistan'ın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığına yetersiz beslenme ile mücadele...

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, (TİKA) Pakistan'ın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığına yetersiz beslenme ile mücadele çerçevesinde 11 adet buğday unu zenginleştirme makinesi temin etti.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan'da gerçekleştirilen projelere yenilerini ekleme kapsamında temin edilen makineler, buğday ununa A, B12, B9 vitaminleri, demir ve çinkonun uluslararası standartlara uygun biçimde karıştırılmasını sağlayacak.

Buğday ununun besin değerinin arttırılması, yetersiz beslenme kaynaklı kansızlığın ve sinirsel hasarların azaltılmasında, okulda ve iş yerinde verimliliğin artmasında ve dolaylı olarak iktisadi kalkınmanın hızlanmasında önemli rol oynuyor. Yetersiz beslenmeyi engellemek üzere yapılan 1 liralık yatırım, sağlık, eğitim ve verimlilik şartlarının iyileşmesini sağlayarak 30 liralık kazanım sağlıyor.

TİKA Pakistan Koordinatörü Mustafa Giray Tezel, teslim töreninde yaptığı konuşmada, buğday ununun besin yönünden güçlendirilmesinin bölgede anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi ve sonuç itibariyle Pakistan ekonomisinin güçlendirilmesi anlamına geldiğini söyledi. Tezel, TİKA'nın Pakistan'da sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlandığını ifade etti.

Sindh Hükümeti Sağlık Bakanı Doktor Hasan Murad Shah ise TİKA'ya teşekkür ederek gıda güvenliği ve dengeli beslenmenin öncelik verdikleri konular arasında olduğunu, bu konularda paydaşlarla önleyici ve tedavi edici girişimlerde bulunduklarını ve çok taraflı bir yaklaşım içinde olduklarını ifade etti.

Dünyada 5 yaşının altındaki 165 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle fiziki gelişim sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor. 52 milyon çocuk aşırı zayıf ve özel tedaviye gereksinim duyuyor. Buna karşın 43 milyon çocuk aşırı kilolu ve bazı durumlarda bunun nedenleri arasında çocukların yoksulluk sonucu dengeli beslenememesi bulunuyor. Dünyada iki milyar kişi temel vitaminler ve mineraller yönünden eksiklik çekiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.