Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl yapılır?
TİLAVET SECDESİ NEDİR?
Tilavet secdesi; Kur'an-ı Kerim’de on dört yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye verilen isimdir.
TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR, NE OKUNUR?
Kur’an’da geçen Tilavet secdesi şu şekilde yapılıyor;
Namaz dışında ise secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, Tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gider.
Üç defa "sübhâne rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi'nâ ve ata'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr" der. (Bakara, 2/286) Niyet şarttır. Zira niyetsiz sahih olmaz.
Secde âyetini işiten cünüp veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar. Bir oturumda, bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Bir oturumda ne kadar secde âyeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir. Mesela üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.
Namazda tilavet secdesi: Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilavet secdesi yapar. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar. Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan iki üç âyet sonra namazın rükusuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.
NAMAZIN DIŞINDA VE NAMAZDA TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR?
Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).
Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 147).
Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 183).
TİLAVET SECDESİ HANGİ CÜZLERDE VAR?
Tilavet secdesi Kur’an-ı Kerim’de aşağıda sıralanan cüzlerde yer alıyor;
9. CÜZ - A`raf sûresi - 206
13. CÜZ - Ra`d Sûresi - 15
14. CÜZ - Nahl sûresi - 49
15. CÜZ - İsrâ sûresi - 107
16. CÜZ - Meryem sûresi - 58
17. CÜZ - Hacc sûresi - 18
19. CÜZ - Furkan sûresi - 60
19. CÜZ - Neml sûresi - 25
21. CÜZ - Secde sûresi - 15
23. CÜZ - Sâd sûresi - 24
24. CÜZ - Fussılet sûresi - 37
27. CÜZ - Necm sûresi - 62
30. CÜZ - İnşikak sûresi - 21
30. CÜZ - Alâk sûresi – 19
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.