Togo'da Müslümanlar radikalizmle mücadele ediyor

Togo'da Müslümanlar radikalizmle mücadele ediyor
Togo Müslümanlar Birliği Başkan Yardımcısı Karimou:- "Ülkedeki Müslüman liderler olarak terör tehdidine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla yıl başından bu yana etkinlikler düzenliyoruz"

LOME (AA) - Togolu Müslüman liderler, Batı Afrika'yı etkisi altına alan terör tehdidiyle mücadele kapsamında Müslüman gençlerle sık sık bir araya geliyor.

Togo Müslümanlar Birliği (UMT) Başkan Yardımcısı Sani Karimou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, radikalizme karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenledikleri etkinliklere ilişkin bilgi verdi.

Karimou, silahlı grupların Müslüman gençleri din üzerinden yapılan söylemlerle kandırmaya çalıştığını ifade ederek, gençleri korumak için yıl başından bu yana ülke çapında konferanslar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Konferanslarda, dine ilişkin sorulara cevaplar verdiklerini kaydeden Karimou, gençlere, teröristlerin eylemlerine kılıf olarak kullandıkları "cihat" kavramının, Kur'an-ı Kerim'de ifade edilen doğru anlamını anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Teröristlerin İslam adına hareket ettiklerine dair açıklamalarının kabul edilemez olduğuna işaret eden Karimou, İslam'ın radikalizm ve silahlı gruplarının şiddet olaylarıyla bir ilgisi olmadığını, bu tür eylemlerin İslam'ın imajını zedelediğini ve dini öğrenme aşamasında olan gençleri yanılttığını vurguladı.

Karimou, radikalizme yönelmiş kişileri tespit edebilmek için yetkililerle işbirliği yapacaklarını ve büyük camilerde kurulacak kamera sistemleriyle şüpheli durumları takip edeceklerini bildirdi. Karimou, Müslümanların şüpheli bir durumda kendilerine ve güvenlik güçlerine hızlıca ulaşabilmesi için yakın zamanda acil durum hattı oluşturulacağını da belirtti.

Öte yandan Karimou, şimdiye kadar gençlerin büyük bir kısmında farkındalık oluşturduklarına vurgu yaparak, böyle bir gelişmenin teröre karşı mücadele konusunda kendilerini motive ettiğini dile getirdi.

Resmi verilere göre, Togo nüfusunun yüzde 20'si Müslümanlardan oluşuyor.

- Teröre hedef olan Batı Afrika ülkeleri -

Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Mali yakın zamanda terör saldırılarına sahne oldu.

Fildişi Sahili'nde Abidjan'a 40 kilometre mesafedeki "Gran Basam" tatil köyünde 3 otele 13 Mart'ta saldırı düzenlenmişti. İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQMI) üstlendiği saldırıda, 19 kişi yaşamını yitirmişti.

Burkina Faso'nun başkent Vagadugu'da AQMI'nin ocak ayında Le Splendid Otel'e düzenlediği terör saldırısında ise 30 kişi ölmüştü.

Mali'de El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü ile Macina Kurtuluş Cephesi'nin üstlendiği, 20 Kasım'da başkent Bamako'daki Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda 170 kişi rehin alınmıştı. Uluslararası güçlerin desteği sayesinde son bulan rehine olayında 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.