Tohumculukta Konya Atakta

Tohumculukta Konya Atakta
Tarım Ve Hayvancılığın Başkenti Konya, Tohumculukta Da Önemli Bir Merkez Durumuna Geldi

Tarım Ve Hayvancılığın Başkenti Konya, Tohumculukta Da Önemli Bir Merkez Durumuna Geldi. Konya’nın Türkiye'de Sertifikalı Tohumluk Üretiminin Yüzde 30’unu Elinde Bulundurduğu Bildirildi

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın başkenti konumundaki Konya, son yıllarda tohumculukta da önemli atılım yaptı. Gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektör bünyesinde özellikle 2005 yılından itibaren yapılan çalışmalarla hızlı bir gelişme kaydeden Konya, bu alanda da Türkiye’de söz sahibi, önemli bir şehir haline geldi.

2020 YILINDA 910 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILDI

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “Konya ilimizde sertifikalı tohum üretimi 2005 yılından itibaren başta hububatta olmak üzere güzlük ve baharlık ürünler ile geliştirerek büyümektedir. Başta İlimiz olmak üzere ülke genelinde değerli çitçilerimizin temiz ve sağlıklı sertifikalı tohuma ulaşa bilmesi için 2020 yılı üretim sezonunda İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı Tohumluk Kontrol Birimine 160 firma ve 910 bin dekar alanda 13 bin adet beyanname başvurusu olmuştur. Bu beyannamelerin hasat öncesi tarla kontrolleri ve hasat sonrası numune alımı işlemleri tecrübeli teknik personellerimiz tarafından yerine getirilmektedir” dedi.

YÜZDE 30’UNU ELİNDE TUTUYOR

Konya olarak Türkiye'deki sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 30’u gibi önemli bir payı ellerinde tuttuklarını ifade eden Ergin, “Bu yüzde 30' luk payın içinde Konya; Türkiye'nin Arpa (yüzde 40), Patates (yüzde 48), Ayçiçeği (yüzde 50), Yonca (yüzde 60), Aspir (yüzde 97), Kuru Fasulye (yüzde 58), Korunga (yüzde 40), Yem Bezelyesi (yüzde 28) üretimi kapsamında ilk sırada,  Buğday (yüzde 24) üretimi ile ikinci sırada yerini almaktadır. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak önümüzdeki üretim sezonlarında da Türkiye sertifikalı tohumluk üretimi pastasındaki payımızı üretimdeki paydaşlarımız ile birlikte sürekli arttırmanın hedefi içinde olacağız” diye konuştu.

SEZONUN NUMUNELERİ ALINDI

Ergin, sertifikalı tohum üretimi kontrolleri kapsamında 2020 yılı üretim sezonunda kontrolörler tarafından hasat öncesi yapılan tarla kontrolleri ve hasat sonrası sertifikalandırılacak olan tohumlukların yüzde 80'nin numunesi alındığını belirterek, gelişimi devam eden tohumluk patatesten de yumru numunelerinin alınarak sertifikasyonlandırılıcağını sözlerine ekledi.                  ( M. Mustafa Özdemir)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.