TOKİ kentlerin diğer ihtiyaçlarını da giderdi

TOKİ kentlerin diğer ihtiyaçlarını da giderdi
Türkiye'de 1984 yılında kurulan ve 2003 yılından itibaren özellikle dar ve orta gelirliler için ülke genelinde ürettiği konut projeleriyle inşaat sektöründe varlığını hissettiren TOKİ, konut üretiminin yanı sıra gerek konut projeleri bünyesinde gerekse ba

ERZURUM (AA) - HADİ ŞENGÜL - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2003 yılından itibaren yeni bir atılımla yüz binlerce dar ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmanın yanı sıra okul, üniversite, yurt, pansiyon, hastane, kütüphane, stat, spor salonu ve cami gibi sosyal donatılarla ülkenin sosyal, kültürel ve sportif alanda ihtiyaç duyduğu binlerce tesis kazandırdı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Turgut Özal Hükümeti döneminde 1984 yılında çıkarılan Toplu Konut Kanunu uyarınca "Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı" adı altında dar ve orta gelirli vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan TOKİ, farklı iktidar dönemlerinde 2002 yılına kadar 43 bin 145 konut üretti.

Hükümetin 2002 yılında ortaya koyduğu "Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği" acil eylem planı doğrultusunda 2003'te bugünkü adıyla doğrudan Başbakanlığa bağlı olarak yeniden yapılanan TOKİ, o yıldan itibaren inşaat sektöründe en büyük aktör konumuna geldi.

Dar ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmak için yurt genelinde çok sayıda konut projesine imza atan TOKİ, 2003-2015 döneminde 703 bin 532 konut inşa etti.

- Değişen anlayışla sadece konutlar değil kentler kurdu

Yaklaşık 14 yıldır ülkenin her kesiminden aileleri ev sahibi yapan TOKİ, değişen görev tanımıyla birlikte çok sayıda sosyal donatı tesisine de imza atarak, yeni kent alanları kurdu.

Konut üretiminin yanı sıra gerek konut projeleri bünyesinde, gerekse bağımsız tesisler olarak inşa ettiği sosyal donatı tesisleriyle de sağlıklı kentleşmenin dinamosu olan TOKİ, 2003 yılından bu yana sevgi evi, engelsiz yaşam merkezi, huzurevi, kütüphane, cami, hastane, spor salonu, okul, üniversite, stadyum, eczane, karakol, askeri hizmet binaları, halk eğitim, kültür ve toplum merkezi, sanayi sitelerinde iş yerleri ve uygulama otellerinin yer aldığı 8 bin 3 konut dışı bina inşa etti.

- Spor alanına yatırım

Son yıllarda, özellikle sportif alanda önemli projelere imza atmaya başlayan TOKİ, çeşitli illerde 18 stadyum projesi hazırladı. Bunlardan İstanbul Seyrantepe, Antalya, Mersin ve Afyonkarahisar'daki statlar tamamlanarak ilgili kurumlara teslim edilirken, diğer 14 stadın yapımı ise devam ediyor.

TOKİ, spor alınında stat projelerinin yanı sıra çeşitli ilerde de tek başına veya diğer kurumlarla yaptığı işbirliği anlaşmalarıyla 991 spor salonunu ülkeye kazandırdı.

- Eğitim, kültür, sağlık ve inanç tesisleri

Sosyal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan tesis projelerine imza atan TOKİ, 14 yıllık süreçte 15 üniversite, bin 4 okul, 182 yurt ve pansiyon, 42 kütüphane, 266 hastane, 95 sağlık ocağı, 546 cami, 627 ticaret merkezi ve 171'de kamu hizmet binası projesini hayata geçirdi.

TOKİ, kentlerde gerek konut gerekse sosyal donatı tesisi yapımlarında yeşil bir çevre yaratılmasına da önemli katkı sundu. TOKİ, projeleriyle 50 milyon metrekare yeşil alan ile 17 milyon fidan dikimi ve çalı peyzajı gerçekleştirdi.

Konut projelerinde 2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut sayısına ulaşmayı hedefleyen TOKİ, bugüne kadar doğrudan ve dolaylı yoldan 900 bin kişiye de geçim imkanı sağladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.