TOKİ'de yüksek katlı konut yerine mahalle tarzı konut dönemi!

TOKİ'de yüksek katlı konut yerine mahalle tarzı konut dönemi!
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Yeni Türkiye Vizyonu doğrultusunda, nitelikli sosyal konut üretimini arttıracaklarını söyledi.

TOKİ Başkanı Turan: Yüksek konut devri kapanıyor!

 

TOKİ Başkanı Ergün Turan mahalle konseptiyle yeni projeler, yeni evler yapacaklarını ifade etti.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu'nun tertip ettiği "2023'e Doğru TOKİ ve Geleceğin Şehirleri" konulu oturuma katılan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Yeni Türkiye Vizyonu doğrultusunda, nitelikli sosyal konut üretimini arttıracaklarını söyledi.

 

Ergün Turan, TOKİ olarak bundan sonra alt ve orta gelir düzeyine yönelik sosyal konut inşaatına öncelik ve ağırlık vereceklerini dile getirdi. Yapılacak yeni konut projelerinin sosyal konut projelerini barındıracağını belirten Turan, "Türkiye'de ciddi anlamda sıhhatli konut açığı var, Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da isteği budur. Orta ve alt gelir grubuna yönelik projelere öncelik ve ağırlık vereceğiz" diye konuştu. Toki'nin 2014 senesi sonu hedefinin 40 bin konut yapmak olduğunu bildiren Turan, "2015'e kadar 50 bin sosyal konutu allahın izniyle ihale etmiş olacağız" dedi.

 

İnsanlar artık yalnızca hane değil hayat alanları aradığına değinen Turan, "Bundan sonraki bütün yapılanmamızı bunun üzerine inşa edeceğiz. Son 3-4 aydır başladık bu projelere, 1 sene sonra yeni projelerimizi sizlerde göreceksiniz" şeklinde konuştu.

 

Gelecek nesilde yapılacak konutlarda dikey mimariden yatay mimariye geçiş yapılacağını belirten Turan, "62. Hükümetin programında da bulundu. Bizim kadim şehirlerimiz nitelikli konutları hak ediyor. İmar tasarısında 5 kata müsaade edilmişse, 'Fakat siz TOKİ'siniz 6 kat yapın' diyen oluyor. Hiçbir zaman ve kat'a böyle bir şeye müsade etmeyiz. Şehre değer katan yapılar yapacağız" dedi.

 

MAHALLE DİZİLERİ POLÜLER

 

İstanbul Kayabaşı'nda 2800 konut kapasiteli mahalle konseptinin ihalesinin yapıldığını ifade eden Turan, konuşmasına şöyle devam etti: "Dizilerde dahi geçmişi hatırladan mahalle hayatının yaşandığı diziler tutuyor. Mahalle konseptiyle projeler yapacağız. TOKİ olarak biz şu anda en yoğun İstanbul Kayabaşı, Halkalı ve Başakşehir'deyiz. Burada güzel projeler var fakat insanların bir araya gelip sosyalleşecek alanlar yok. İstanbul'da semt konseptli 2 projeyi şu anda ihale ettik. Bir cadde oluşturacağız, kafelerin, camilerin, spor alanları gibi sosyalleşme merkezlerinin olduğu konutlar yapacağız. Her bir binanın insanların diyalog kurmasına uygun yapılandıırlması sağlanacak. Camiler kıyıda köşede değil projenin merkezinde yer alacak."

 

MAHALLİ KONUT PROJELERİ YAPILACAK

 

Anadolu'nun tarihi şehirlerinde de mahalli konut projelerinin yapıldığını söyleyen Turan, Mardin, Nevşehir, Kars, Şanlıurfa'da ilk örneklerine başlanacağını dile getirdi. Turan, "Nevşehir Ürgüp'te 960 tane sosyal konut yapıyoruz. Bunlar memura, işçiye hitap eden sosyal konutlar olacak. Ürgüp'ün tabii yüzüne uygun yapılacak" diye konuştu.

 

Alım gücü düşük olan alt gelir grubuna yönelik 20 seneye kadar vadelerle konut satıldığını beyan eden Turan, "TOKİ şuan 51 şehirde şehirsel dönüşüm projeleri yapıyor. Devam eden 25 bin konut şehirsel dönüşüm dahilinde yapılıyor. TOKİ'nin ürettiği konutların yüzde 85'i sosyal konut yüzde 15'i üst segment. Biz bütçemizi kamu değil kendimiz yaratıyoruz" diye konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN RANT ÇIKARILMAMALI

 

TOKİ tarafından 2015 yılına kadar inşa eidilecek 50 bin konutun yüzde 40'ının şehirsel dönüşüm kapsamında yapılacağını ifade eden Turan şunları kaydetti:  "Şehirsel dönüşümün asıl zor bölümü finans sıkıntısı. Ama bence bundan da mesele olan bölüm bu alanda çalışan hissedarların rant algısı. Başka bir deyişle insanlar 'Yıkım gelecek bundan nasıl kurtuluruz' diyeceğine 'Felakat geliyor nasıl kar ederiz' derdindeler. Şehirsel dönüşümü zenginlik ele geçirme aracı olarak görmekten vazgeçmeliler. 100 metrekare dairesi olan yurttaşa 120 metrekare veriliyor. Bu da diğer taraftaki tüm komşuların hepsinde böyle bir beklenti doğuyor. Bu algı yıkılmazsa süreç ilerleyemez. Acilen önce devlet birimlerinin tedbir alması gerekli. Bizim yurttaş, müteahit, devlet olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.