Tokyo'nun 2020 ev sahipliği adaylık sürecine araştırma

Tokyo'nun 2020 ev sahipliği adaylık sürecine araştırma
- Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Takeda:- "Medyada yer alan işlem, o dönem ev sahipliğini kazanmak için bir danışmanlık şirketine yaptığımız yasal bir ödemedir"


ANKARA (AA) - Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda, Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği sürecinde 2 milyon dolar ödeme yapmasına karşın, bunun yasal bir harcama olduğunu söyledi.

Yazılı açıklamada bulunan Takeda, Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliğini adil bir yarışma ve iyi bir sunum karşılığında kazandığını savundu.

Olimpiyatların ev sahipliği sürecinde bir danışmanlık şirketine 2 milyon dolar ödeme yaptıklarını kaydeden Takeda, "Medyada yer alan işlem, o dönem ev sahipliğini kazanmak için bir danışmanlık şirketine yaptığımız yasal bir ödemedir" ifadelerini kullandı.

Takeda, ödemenin profesyonel bir hizmet karşılığında yapıldığını vurgulayarak, "Ödemelerimiz karşılığında olimpiyat oyunlarına teklif sürecinin planlanması ve kaliteli bir sunum hazırlanması için özel eğitim aldık. Bu, bütün hizmetlere karşılık olarak iş kanununda yer alan yasal ödemelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Komitenin, Ian Tan Tong Han'ın şirketinden aldığı danışmanlık hizmeti öncesinde yasal bir sözleşme yaptığını ve bu durumun denetim altında gerçekleştiğini vurgulayan Takeda, hizmetten memnun kaldıklarını da belirtti.

Tokyo'nun olimpiyatları düzenleme hakkını rüşvet karşılığında kazandığı iddiası ilk olarak, ocak ayında WADA'ya bağlı bağımsız bir komisyonunun hazırladığı 2. raporda yer almıştı.

Raporda, "2020 Olimpiyat Oyunları'nın adaylık sürecinde, Türk yetkililer ile eski Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'da bağımsız danışman olarak çalışan oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için, Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır." ifadelerine yer verilmişti.

İngiltere'nin The Guardian gazetesinde ay başında yer alan haberde ise Japonyalı yetkililerin 2020'de düzenlenecek olimpiyatlara ev sahipliği yapmak adına, eski Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba 1 milyon 300 bin avro ödeme yaptığı iddia edilmişti. Bunların ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile Fransız savcılığı olay hakkında araştırma başlatıldığını duyurmuştu.

İstanbul, 2013'ün eylül ayında yapılan ev sahipliği oylamasında, Japonya'nın başkenti Tokyo ve İspanya'nın başkenti Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliğini, finalde IOC'nin 96 üyesinden 60'ının oyunu alan Tokyo'ya kaptırmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.