Trafik sigortaları artıyor

Trafik sigortaları artıyor
1 Haziran’dan itibaren trafik sigortası fiyatlarına yüzde 25 artış geliyor. Zammın gerekçesi asgari ücrete gelen zam araç ve parça fiyatların artması.

Trafik sigortaları artıyor

1 Haziran’dan itibaren trafik sigortası fiyatlarına yüzde 25 artış geliyor. Zammın gerekçesi asgari ücrete gelen zam araç ve parça fiyatların artması.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Haziran'dan itibaren trafik sigortası poliçeleri için mayıs ayında uygulanan azami primlere yüzde 25 eklenecek.

500-600 LİRALIK POLİÇELER

1500-1600 BANDINA GELMİŞ OLACAK

Konuyla ilgili Pusula’ya açıklamalarda bulunan Aslan Sigorta Yetkilisi Cihad Aslan, trafik sigortasının araç sürücüsünün 3. şahsın malına, canına verebileceği zararları belirlenmiş limitler dahilinde karşılayan hizmet olduğunu ifade etti. Aslan, “Trafik sigortası sadece karşı tarafın aracını ödemez. Bu eksik biliniyor. Sigorta, aracınızla bir duvara vurduğunuzda duvarın da hasarını karşılar. 17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle beraber 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere trafik sigortalarına yüzde 25 zam gelecek. Yani geçen sene 6. ayda otomobilde kestiğimiz 500-600 liralık poliçeler 1500-1600 bandına gelmiş olacak. Kamyonetlerde ise 650-700 liralık poliçeler ise 2 bin lirayı bulacağını düşünüyoruz. Trafik sigortasında ödenen sigortaların yüzde 35-40’lık dilimi maddi hasar. Geri kalan dilim ise bedeni hasar. Yani ölüm ve sürekli sakatlık ödemesi. Sigorta şirketlerinin ise ciddi tazminat ödedikleri hasar şekilleri ise bedeni hasarlar. Bedeni hasarları ise asgari ücret üzerinden oluyor. Yılbaşı ile birlikte asgari ücrete yüzde 51 zam geldi. Temmuz ayında tekrar bir zam gelme durumu var. Eğer o zamda gelirse trafik sigortalarına temmuz veya ağustosta bir zam daha gelebileceğini düşünüyoruz. Geçen seneye oranla bizim ekranlarımıza yansıyan zam yüzde 200 civarında” dedi.

dsc-0626.jpg

OTOMOBİLDE SİGORTA 2 BİN 179 LİRA

Trafik sigortasında ucuz diye bir şeyin kalmadığını söyleyen Aslan, “Biz acenteler olarak sigorta kesebilecek şirket bulmakta zorlanıyoruz. Sigorta şirketleri şuanda taksitli ödemeleri de kapatmış durumda. Taksit yapan çok az şirket var. Onlarda da en fazla 3 taksit yapabiliyoruz. Şuanda üstünüze aldığını yeni bir otomobil Konya için 2 bin 179 lira. Kamyonet ise 2 bin 848 lira. Trafik sigortasında primler araç gruplarına, araç sahibinin hasar geçmişine ve ile göre değişiyor. Şuan 43 sigorta şirketi var. Bunlardan sadece yarısı trafik sigortası kesiyor. Geri kalan şirketler trafik sigorta ruhsatlarını zarar ettikleri için iptal ettirdiler. Trafik sigortasında hasar ödemeleri araçların parça fiyatlarına, araç fiyatlarına ve bedeni hasardaki asgari ücrete göre hesaplanıyor. Araç fiyatlarında ciddi bir artış var. Ayrıca döviz artışlarındaki artışlar araç parça fiyatlarını da çok artırdı.4 Aralık 2021’de çıkan tebliğ ile beraber trafik sigortası hasarlarında orijinal parça kullanma zorunluluğu geldi. Tabi orijinal parça ile eşdeğer parça fiyatları arasında çok fark var. İşçilik fiyatları da çok arttı. Geçen sene parça boya fiyatı 350 lira iken bu sene bin lirayı geçti. Bunların hepsi etken” diye konuştu.

dsc-0642.jpg

İMM POLİÇESİNİ MUTLAKA YAPTIRIN’

Trafik sigortasının bir hasarın tamamını ödemediğini aktaran Aslan, “Trafik sigortası poliçenin üzerinde yazan limitler dahilinde ödeme yapar. Bu limitler şuan maddi hasar da araç başına 50 bin lira. Örnek verecek olursak bir kazada 70 bin liralık bir hasar meydana geldi. Trafik sigortası bunun sadece 50 bin lirasını öder. Kalan 20 bin lira ise araç sürücüsü tarafından ödenir. Biz buna karşılık İhtiyari Mali Mesuliyet(İMM) poliçesini vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Bu poliçe ile birlikte maddi ve bedeni hasar limiti sınırsıza çekilebilir. Bu kesinlikle şuan trafik sigortası kadar önemli. Şuanda bir arabanın sadece bir farı 50 bin lira. Ayrıca manevi tazminat dediğimiz, halk dilindeki kan parası da sınırsız limit haline geliyor. Trafik sigortası ölüm tazminatını karşılıyor ama ölen kişinin yakınları tarafından açılan manevi tazminatı karşılamıyor. Trafik sigortası yanında sadece 345 liraya alınan bu İMM poliçesi ile bu tazminatı da ödenebilir hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca trafik sigortasının karşıladığı 50 bin liralık limit temmuz ayı ile birlikte 100 bin liraya çıkacak” ifadelerini kullandı.

‘ACENTE VE ŞİRKET SEÇERKEN DİKKAT’

Vatandaşları dolandırılmaya karşı da uyarılarda bulunan Aslan şu şekilde konuştu: “Kazadan dolayı değer kaybı ile ilgili araç bilgilerini veya yaralı, ölümlü kazalarda maluliyet oranına göre bedeni hasarlı kişilerin bilgilerini bir takım kurumlar paylaşıyor. Bu bilgileri elde edip bu insanları arayan şirketler ‘sizin arabanız 10 bin lira değer kaybetmiş, isterseniz bize vekalet verin bu 10 bin lirayı tahsil edelim, size gönderelim’ diyorlar. İnsanlardan avukat vekaleti alıyorlar noterden. Vekalet verildiği zaman tüm dosyaya erişim açılıyor. Evet böyle bir para tahsil edilebiliyor. Ama bu dolandırıcıların önünü açıyor. Sonuçta vekalet veriyorsunuz. Bu adam her şeyi yapabilir. Böyle bir arama ile karşılaşılırsa kesinlikle hiçbir işlem yapmasınlar. Kendi avukatlarına veya sigorta acentelerine danışsınlar. O şirketlerin alacağı parayı kendi avukatı da alır. Bu tarz aramalara kesinlikle itibar etmesinler. Vatandaşlarımız mutlaka hizmet alabilecekleri sigorta şirketlerini ve acenteleri tercih etsinler. Yarın bir gün kaza durumunda yanında olacak acente ve şirketlerle çalışsınlar. Kasko, konut, sağlık gibi ürünlerde kesinlikle alacakları poliçenin teminatlarına, limitlerine, muafiyetlerine kesinlikle dikkat etsinler. Aldıkları poliçeyi tüm ayrıntılarıyla okusunlar. İnsanlar bir kağıt parçasına binlerce lira veriyor. Biz güven satıyoruz. Sigorta güven işidir.”

dsc-0637.jpg

‘DEPREM VE KONUT SİGORTASI’

Deprem ve konut sigortalarından da bahseden Aslan, “Deprem sigortalarında birim metrekare hesaplarına göre bir fiyatlandırma yapılıyor. Bu fiyatlandırmada Konya’da herhangi bir prim artışı yok. Şuan minimum 40 lira. Konut metrekaresine, binanın yağı tarzına, yaşına göre fiyatlar değişiyor ama Konya’nın 4. derece deprem bölgesi olmasından sebep baya uygun. Önceki yıllara göre konut sigortaları yaptıran vatandaşlarda da ciddi artışlar var. Şuan 1 milyon liralık bir evin sigortası içindeki eşya işe beraber bin-bin 500 liraya yaptırılabiliyor. Televizyon kırılmasından tutun, evin dahili su basmasına kadar hepsini konut sigortası karşılıyor. Sigorta ne zaman lazım olacak diye düşünülmemeli. Keşke dememek için sigorta yapılmalı, ihmal edilmemeli” dedi. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.