"Trafikteki şiddetin ardında bozulan ruh sağlığı: Öfke ve stresin yolculuğu"

"Trafikteki şiddetin ardında bozulan ruh sağlığı: Öfke ve stresin yolculuğu"
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, trafikte yaşanan şiddetin öfke yansıması olduğuna ilişkin detayları anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, trafikteki şiddetin öfkenin bir yansıması olduğunu, bu öfkenin doyumsuzluk ve tatminsizlikle yükselen stres ve kaygıdan kaynaklandığını vurguladı. İstanbul'un ulaşım sorununa dair hazırlanan "İstanbul'un Ulaşım Sorunu" dosyasında, trafikteki şiddetin ruh sağlığını olumsuz etkilediği ve bu duruma karşı alınabilecek önlemler ele alındı.

Trafikte yaşanan şiddet olaylarının genellikle öfke kontrolü eksikliğinden kaynaklandığını belirten Tarhan, "Trafikteki şiddet, öfkenin en kolay ifade edilebildiği bir yer oldu. İnsanlar planladıkları süreyi aşındıkça sinirlenmeye başlıyor, korna çaldığında şiddetle tepki gösteriyorlar. Öfke kontrolünün eksik olduğu durumlarda, bu olaylar şiddetle sonuçlanabiliyor" dedi.

Tarhan, trafikte yaşanan şiddetin, özellikle hızlı yaşam temposu, sabırsızlık ve doyumsuzluk gibi modern yaşamın getirdiği stres faktörlerinden kaynaklandığını ifade etti. İnsanların beklentilerinin arttığına dikkat çeken Tarhan, "İnsanlar daha iyi, daha zengin, daha mutlu bir yaşam istiyorlar. Bu beklenti, stresi ve kaygıyı artırıyor. Trafik stresi de bu faktörlere eklenince şiddet eğilimi ortaya çıkabiliyor" şeklinde konuştu.

Trafikte şiddetin genellikle insanların duygusal yetersizlikleri ve stresle başa çıkma becerilerinin zayıflığından kaynaklandığını vurgulayan Tarhan, öfke ile karşılık vermenin ise sorunu daha da büyütebileceğine işaret etti. Tarhan, "Trafikte öfkelenen insanların ruh sağlığı büyük ölçüde yerinde değil. Bu nedenle bu kişilere karşı en akıllıca tepki vermek, onlara cevap vermemektir" dedi.

Trafikteki şiddet olaylarını engellemek için öncelikle öfke yönetimi eğitimleri alınabileceğini söyleyen Tarhan, stresle başa çıkma becerilerini geliştirmenin önemine vurgu yaptı. İnsanların olumlu düşünce ve algılamalarını güçlendirmeleri gerektiğini belirten Tarhan, "Negatif beklentilerle yola çıkarsanız, stresi çağırırsınız. O yüzden pozitif düşünceyle kendinizi hazırlayın. Pozitif düşünce, beyinle olumlu bağlantılar kurar ve stresi daha iyi yönetmenize yardımcı olur" şeklinde konuştu.

Son olarak, trafik stresinin kaçınılmaz bir durum olduğunu kabullenmek ve bu stresle başa çıkma stratejileri geliştirmenin önemine değinen Tarhan, "Trafik stresi olacak diye trafiğe çıkmamak olmaz. Bu durumu kabullenip, stresle baş etmeyi öğrenmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.