TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin 16. yıldönümü

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin 16. yıldönümü
TSK Sağlık ve GATA Komutanı Korgeneral Paç:- "Merkezimiz kurulduğu günden bugüne kadar başta gazilerimiz olmak üzere askeri personelimiz ve belli oranda da sivil vatandaşlarımıza fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en öne

ANKARA (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin 16'ncı açılış ve TSK Elele Vakfı'nın 20'nci kuruluş yıldönümü kutlandı.

Bilkent'teki TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan TSK Sağlık ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Türk Milletinin kadirşinaslığının bir göstergesi olan bu merkezin 16'ncı açılış yıldönümü ve TSK Elele Vakfı'nın da 20. kuruluş yıldönümünü birlikte kutlamak amacıyla bu coşkuyu katılımcılarla paylaşmaktan mutluluk duyduğunu bildirdi.

TSK rehabilitasyon merkezi projesinin 1995'de TRT ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan "Haydi Türkiye Mehmetçikle el ele" kampanyasıyla başlatıldığını hatırlatan Korgeneral Paç, "Merkezimiz kurulduğu günden bugüne kadar başta gazilerimiz olmak üzere askeri personelimiz ve belli oranda da sivil vatandaşlarımıza fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. Bugüne kadar sivil vatandaşlar dahil 246 bin ayaktan, 28 bini yatalak olmak üzere yaklaşık 274 bin kişiye hizmet sunulmuştur" dedi.

Paç, bu merkezin Elele Vakfı kaynaklarıyla temin edilen yeni teknolojik sistemler, kurumsal yapısı ve uyguladığı bilimsel tedavi yöntemleriyle yaptığı hizmetleriyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en önde gelen rehabilitasyon merkezi özelliğini taşıdığını belirtti.

- "32'si milli olma onurunu taşıyan 100'ü aşkın lisanslı sporcu"

Rehabilitasyon merkezinde yürütülen faaliyetlere ilişkin de bilgi veren Paç, şöyle devam etti:

"Merkezde gazilerimizin tedavileri yanında, sosyal hayata dönmelerine yardımcı olmak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmakta, 16 ayrı branşta da kurslar düzenlenmektedir. Gazilerimizin ve engelli vatandaşlarımızın fiziksel ve ruhsal rehabilitasyonu için kurulan engelliler spor kulübümüz ise 32'si milli olma onurunu taşıyan 100'ü aşkın lisanslı sporcusuyla ülkemizde engelli spor branşlarında da öncülüğü yürütmektedir. Sporcularımız son 10 yıl içerisinde okçuluk, atış, ampute futbol, voleybol ve tekerlekli sandalye tenis branşlarında Türkiye ve Avrupa ve dünya çapında başarı elde etmişlerdir."

Merkezin gazilere, engelli vatandaşlara, sivillere ve askeri personele sağladığı imkanlar, verdiği hizmetlerle TSK'nın, Türk Milleti ile bütünleşmesinin en somut ve en güzel örneğini verdiğini ifade eden Paç, ülkenin bölünmez bütünlüğü uğrunda teröristle mücadele harekatında hayatlarını feda eden aziz şehitler için Allah'tan rahmet, kahraman gaziler için de uzun ömür ve mutluluklar dileğinde bulundu.

- "Çelik harekatı"

TSK Elele Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Fahri Kır da törende yaptığı konuşmada, yurt sevgisini iman sevgisinden sayan bu yüce milletin tarih boyunca vatan için dökülen kanı vatansız yaşayan cana tercih ettiğini, terörle mücadelenin de bu anlayış ile yapıldığını belirtti.

Rehabilitasyon merkezinin ve vakfın kuruluşuna ilişkin bilgi veren Kır, "TSK 1995 yılının Mart ayında 35 bin kişilik bir kuvvetle Irak'ın Kuzeyinde yuvalanan terörist unsurları etkisiz hale getirmek maksadıyla 'Çelik harekatı' adıyla geniş kapsamlı bir iç güvenlik harekatı düzenlemiştir. Yaklaşık 40 gün devam eden bu harekatta pek çok Mehmetçik şehit olmuş pek çok Mehmetçik de yaralanmıştır. İşte böyle bir ortamda Türk halkının duygularına tercüman olan Ankara Gazeteciler Cemiyeti, TRT'nin de desteğiyle 'Haydi Türkiye Mehmetçikle elele' kampanyasını düzenlemiş. Kampanya sonucunda toplanan bağışlar, gazilik şerefine nail olmuş Mehmetçiklerimiz için modern bir rehabilitasyon yapılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'na teslim edilmiştir." diye konuştu.

Dönemin Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve jandarma genel komutanının kurucu üyelikleriyle 21 Nisan 1996'da TSK Elele Vakfı'nın kurulduğunu hatırlatan Kır, "Vakıf kuruluş amacına uygun olarak TSK Rehabilitasyon Bakım Merkezini 35 ay gibi kısa bir sürede inşa etmiş ve 2000 yılında TSK'ya devretmiştir. Faaliyetlerinde kişilere değil kişilerin hizmet alabileceği tesisleri inşa etmeyi ve desteklemeyi ilke olarak benimsemiştir" dedi.

Kır, vakfın son yıllarda GATA'nın bütçe imkanlarıyla tedarik edemediği bir kısım tıbbi teçhizatı da karşıladığını belirterek, "Bu uygulamanın son örneklerinden biri olarak yakın zamanda tedarik edilen 'Yeni nesil gen dizileme platformunu' ifade etmek isterim. Bu cihaz sayesinde artık anne karnında 6 haftalık bir bebeğin DNA gelişimi takip edilmekte, tüm genetik şifreleri çözülebilmektedir. Bu ve benzeri tıbbi cihaz ve teçhizat halkımızın yaptığı bağışlarla karşılanmaktadır." bilgisini verdi.

Kır, vakfın destekleriyle yapılan çalışmaları hakkında yapay organ ve protezlerin üç boyutlu teknolojiden istifadeyle hatasız ve hızlı imal edilmesi maksadıyla GATA içinde Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi yaptırıldığını ve hizmete açıldığını ve bazı sosyal tesislerin desteklendiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından vakfın tanıtım filmi izlendi.

Daha sonra gazi ve rehabilitasyondan destek alan diğer vatandaşların yaptığı ürünlerin yer aldığı "Merkezden yansımalar" karma sergisi gezildi. Tören, 16. yıl hatıra ormanına ağaç dikilmesiyle sona erdi.

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin 16. yıldönümü

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin 16. yıldönümü

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.