TT Marmaris kablo istasyonunu tamamladı

TT Marmaris kablo istasyonunu tamamladı
Türk Telekom, SEA-ME-WE 5 Marmaris Denizaltı Kablo İstasyonunu Tamamladı

Dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna üye ilk ve tek Türk şirketi olan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu ekledi. 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan sistem, Asya’dan Avrupa’ya 20 bin kilometreden uzun bir mesafede Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeyi birbirine bağlayacak.

Fiber alanındaki yatırımlarıyla sektörüne öncülük eden ve Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme vizyonu ile hareket eden Türk Telekom, Türkiye’nin kıtalararası bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Grup şirketlerinden Türk Telekom International ile, dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA-ME-WE-5 konsorsiyumunda, tam üye ilk ve tek Türk şirketi olarak yer alan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Türkiye istasyonunu ekledi.

 

Deniz altında kablo döşemek üzere özel olarak tasarlanan Teliri isimli gemi ile Marmaris Limanı’nda gerçekleştirilen fiber ağ kablolama çalışması sonucunda; Asya’dan Avrupa’ya, 20 bin kilometreden uzun bir mesafeye uzanan sistem Türkiye’ye bağlanmış oldu. Singapur’dan Bangladeş’e, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mısır’a, İtalya’dan Fransa’ya kadar, toplam 17 ülkeyi deniz altı fiber hattı ile birbirine bağlayan sistem Kasım 2016’da hizmete girecek.

 

Mehmet Ali Akarca: “Marmaris İstasyonu ile Türkiye’yi 20 bin km uzunluğundaki fiber ağa entegre ettik”

 

Türk Telekom International’ın konsorsiyuma katılması ile birlikte Marmaris’in, SEA-ME-WE-5 denizaltı kablo sistemine bir istasyon olarak eklendiğine dikkat çeken Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, “Türk Telekom olarak 40 bini yurt dışında olmak üzere toplam 253 bin km olan fiber altyapımızla, Türkiye’nin dijital geleceğini inşa ediyor ve bu önemli sorumlulukla yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Yine aynı vizyonla grup şirketimiz Türk Telekom International aracılığı ile 2015 yılında SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna tam üye olarak katılan ilk ve tek Türk şirketi olduk. Bu kapsamda kurulan Marmaris İstasyonu ile Türkiye’yi; Fransa’dan Singapur’a uzanan ve 17 ülkeyi birbirine bağlayan 20 bin km uzunluğundaki fiber ağa entegre ettik. Bu proje, Avrupa-Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile de oldukça üst düzey bir teknolojiye sahip. Ayrıca bu sistemle, Türkiye’nin dünya ile dijital iletişimini güçlendirecek, hızla artan veri ihtiyacına 24Tbps başlangıç kapasitesi ile en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş olacak.  Bunun yanı sıra SEA-ME-WE-5 fiber sistemi ile güçlü karasal fiber şebekemize bir de denizaltı hattını eklemiş olacağız.”

 

Akarca: “Türkiye’yi bölgenin veri üssü yaparak küresel alanda daha da rekabetçi hale getiriyoruz”

 

Türkiye’den sadece Türk Telekom’un katıldığı konsorsiyumun üyeleri arasında dünya telekomünikasyon sektörünün lider şirketlerinin yer aldığını ifade eden Akarca sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Telekom olarak Türkiye’yi bölgenin veri üssü yapma hedefiyle çalışıyor, yeni yatırımlarımız ve işbirliklerimizle sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz. Her geçen yıl veri trafiğinin katlanarak arttığı günümüzde kıtalararası veri transferinin etkin şekilde sağlanmasında denizaltı kablo sistemleri stratejik bir önem taşıyor. Gelecekte, mobil cihazların sayısı şu anda kullandığımızdan 75 kat daha fazla olacak. Bununla birlikte veri kullanımının da 1000 kat artması bekleniyor. Dolayısı ile sadece karadan değil, denizaltından da yani ancak yurdu dört bir yandan fiberle sararak bu talebi karşılamak mümkün olacak. Türk Telekom olarak bu gibi işbirliklerini Türkiye’ye kazandırarak Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme misyonu ile durmadan çalışıyoruz. Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak ve ülkemizi bölgenin veri üssü olarak konumlandırmak üzere teknoloji yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Geçmişte ve bugün olduğu gibi, gelecekte de Türkiye’nin dijital devrimi, istikrarlı ekonomik büyümesi ve küresel alanda daha da rekabetçi olabilmesi için yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmeye kararlıyız.” dedi.

 

Öztelcan: Proje ülkemiz için önemli fırsatlar sunacak

 

Marmaris istasyonunun Türkiye’nin bölgede bir telekomünikasyon köprüsü olarak konumunu güçlendirme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirten Türk Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan ise “Türk Telekom Grubu'nun uluslararası toptan ses ve veri altyapı satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu şirketi olarak hedefimiz, Türk Telekom’un vizyonuna hizmet ederek ülkemizi bölgenin veri üssü yapmak. Eylül 2014’te başlayan ve 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan SEA-ME-WE-5 konsorsiyumundaki varlığımız ve sorumluluklarımız da bu hedefin bir parçası. Bu proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa’daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya’ya da uzanarak Türkiye’yi bir telekomünikasyon köprüsü haline getirecek ve ülkemize ekonomik açıdan da yeni fırsatlar yaratacaktır” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.