TTIP 12. Tur görüşmeleri

TTIP 12. Tur görüşmeleri
Avrupa Birliği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Başmüzakerecisi Bercero:- "Ortak çıkarlara uygun bir şekilde TTIP görüşmelerini tamamlayarak 2016 yılında bir anlaşmaya varmak istiyoruz"- ABD Başmüzakerecisi Mullaney:- "Ortak hedefimiz temmuz ayı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero, "Ortak çıkarlara uygun bir şekilde TTIP görüşmelerini tamamlayarak 2016 yılında bir anlaşmaya varmak istiyoruz" dedi.

Bercero, AB ve ABD arasında gerçekleştirilen 12. Tur TTIP görüşmelerine ilişkin ABD TTIP Başmüzakerecisi Daniel Mullaney ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

TTIP görüşmelerinde hedeflerinin AB ve ABD'nin ortak çıkarına uygun bir anlaşama sağlamak olduğunu belirten Bercero, bu yıl görüşmeleri tamamlayarak bir mutabakata varmak istediklerini söyledi.

Bercero, görüşmelere haftaya da devam edeceklerini, yaz tatiline kadar kadar AB ile ABD'nin iki tur daha görüşme yapacağını bildirdi.

Yaza kadar özellikle üzerinde uzlaşının daha kolay olduğu konuları hızla ele alacaklarını, bunların tamamlanmasının ardından daha zor konuları görüşmeye başlayacaklarını anlatan Bercero, son görüşmelerde özellikle sanayi ve hizmet sektörleriyle ilgili konuları ve düzenlemelerde işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini belirtti. Bercero, yatırımların korunmasına yönelik ABD tarafına yatırım mahkemesi tekliflerini sunduklarını ifade etti.

Bercero, yapılan pazarlıklarda vatandaşların haklarından ve korunmasından ödün verilmediğini vurguladı.

ABD Başmüzakerecisi Mullaney de, TTIP görüşmelerinin geçtiğimiz eylül ayında hızlandırılmasına karar verdiklerini anımsatarak, artan toplantılar sonucunda özellikle sağlık, çevre ve düzenlemeleri uyumlulaştırma konularında büyük ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.

ABD'nin AB'ye gümrük vergisi, sağlık ve menşei kuralları ile ilgili teklifler yaptığını açıklayan Mullaney, gelecek hafta yapılacak görüşmelerde kamu alımları konusunun ele alınacağını belirtti.

Mullaney, TTIP görüşmelerine 2,5 yıl önce başlandığını hatırlatarak, "Ortak hedefimiz temmuz ayına kadar TTIP'te ileri bir seviyeyi yakalamak ve farklılıkları kenara bırakıp yılın ikinci yarısında bu anlaşmayı tamamlamak" diye konuştu.

AB ve ABD arasında 12. Tur TTIP görüşmeleri bu hafta Brüksel'de başlamıştı.

TTIP, karşılıklı ticaret ve ekonomik büyümeyi arttırmak üzere AB ile ABD'nin arasında yapılması teklif edilen ticaret anlaşmasını içeriyor.

ABD ve AB arasındaki TTIP görüşmeleri 2013 yılında başladı. Anlaşma sağlanması halinde AB ve ABD piyasaları daha entegre hale gelecek, şirketler piyasalarda karşılıklı olarak daha rahat faaliyet gösterebilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.