"Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Sona Erdi

"Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Sona Erdi
Elektromobil kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci olurken, hidromobil ve otonom araç kategorilerinde ise Yıldız Teknik Üniversitesi ilk sırayı aldı

KOCAELİ (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Kocaeli'de bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" tamamlandı.

Körfez Yarış Pisti'ndeki organizasyon, elektromobil kategorisinde 39, hidromobil kategorisinde 8 aracın final mücadeleleriyle sona erdi.

Elektromobil kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci olurken, hidromobil ve otonom araç kategorilerinde ise Yıldız Teknik Üniversitesi ilk sırayı aldı.

Yarışlarda, en az enerji tüketen ve en verimli araç olmak için mücadelenin verildiği elektromobil ve hidromobil kategorilerinde birinci olan takımlara 25 bin lira, otonom araç kategorisi birincisine 15 bin lira verildi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ödül töreninde yaptığı konuşmada, 39 üniversitenin bütün yeterlilikleri geçerek organizasyonda yer aldığını belirterek, yarışlarının kazananının olduğunu ama kaybedeninin olmadığını söyledi.

Alternatif enerjinin tüm dünyada gelişim gösterdiği bir süreçte 14 yıl önce gençler arasında farkındalık ve heyecan oluşturmak için başlayan yarışların artık bir ihtiyaç haline geldiğini dile getiren Mandal, bu seneki yarışlara ilk defa "otonom" kategorisini de eklediklerini kaydetti.

Mandal, gençlerin burada elde ettikleri deneyimi mutlaka yarışmanın ötesine taşıması gerektiğini vurgulayarak, "Burada geliştirilen teknolojileri hem tasarım hem de üretim boyutunda tartışmamız lazım. Yani bizim bunu alıp artık ülkemizdeki anahtar kavramlar olan yerli ve milli kavramının içerisinde daha fazla değerlendiriyor olmamız gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında en başta geleninin ülkenin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi olduğuna dikkati çeken Mandal, bunu başarabilmek için en önemli anahtarın nitelikli insan kaynağı olduğunu ifade etti.

Mandal, gelecek yıl düzenlenecek yarışmada yapılacak değişikliklere değinerek, şunları kaydetti:

"Mutlaka sizin bu yarışmada elde ettiğiniz deneyimleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda bir şekilde kullanmamız lazım. Bununla ilgili mutlaka bir çalışmayı yapıyor olacağız. Bu yıl ilk defa başlattığımız otonom araçlar sürecinde daha tanımlı, daha fazla heyecan oluşturacak şekilde bir kategorileşmeye götüreceğiz. Bir diğer konu da gelecek yıl mutlaka daha fazla yerli ve milli konusundaki süreci ön plana getirecek bir takım çalışmalarımız olacak."

Konuşmaların ardından Mandal ile programa katılan Kocaeli Büyükşehir Beledisi Başkan Vekili Zekeriya Özak, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, dereceye giren takımlara ödüllerini takdim etti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.