Tunuslu hakimlerden "sessiz" protesto

Tunuslu hakimlerden "sessiz" protesto
Tunuslu Hakimler Cemiyeti Başkanı Karafi: "Meclis çatısı altında onaylanan Yüksek Yargı Kanunu demokraside geriye dönüştür" "Sessizce onaylandığı için bizler de sessizlik içinde protesto etmeyi uygun gördük"

TUNUS (AA) - Tunus'ta hakimler mecliste gizlice onaylandığı iddia edilen Yüksek Yargı Kanunu'nu Temyiz Mahkemesi önünde ağızlarına bant takarak protesto etti.

Başkent Tunus'taki, mahkeme önünde, "Sessiz onaylanan kanuna sessiz protesto" yazılı pankartlar taşıyan hakimler, söz konusu kanunun iptalini istedi.

Tunuslu Hakimler Cemiyeti Başkanı Ravda el-Karafi eylem sırasında yaptığı açıklamada, "Meclis çatısı altında onaylanan Yüksek Yargı Kanunu demokraside geriye dönüştür. Sessizce onaylandığı için bizler de sessizlik içinde protesto etmeyi uygun gördük." dedi.

Karafi, Fas meclisinde onaylanan kanunu hatırlatarak, yargının bağımsızlığını korumak için farklı ülkelerde yapılanların da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

- "Bağımsız yargı olmadan, demokrasiden söz edilemez"

Protestocular arasında bulunan Hakim Ammar el-Turudi onaylanan kanunun ülkede kabul edilen anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu. Yargının mutlak bir bağımsızlığa sahip olması gerektiğini dile getiren Turudi, "Bağımsız bir yargı olmaksızın demokrasiden söz edilemez." diye konuştu.

Turudi kabul edilen bu kanunla yargının, icranın eline teslim edildiğini, siyasi anlayışa göre yargı ve hakimler üzerinde baskı oluşturulacağı görüşünü dile getirdi.

Hakimler tarafından yapılan sessiz protestonun ülke genelinde tüm Temyiz Mahkemeleri önünde düzenleneceği belirtildi.

Tunus meclisinde onaylanan 101 maddelik Yüksek Yargı Kanunu daha önce iki kez Kanunların Anayasa'ya Uygunluğunu Kontrol Heyeti tarafından iptal edilmişti. Kamuoyuyla yeteri düzeyde içeriğinin paylaşılmadığı ifade edilen söz konusu kanunla, hakimlerin terfi, nakil ve çeşitli performans değerlendirmelerinin Adalet Bakanlığının eline bırakıldığı ve yargının siyasetin kontrolüne verildiği iddia ediliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.