Tunus'ta Burgiba'nın heykeli eski yerine getiriliyor

Tunus'ta Burgiba'nın heykeli eski yerine getiriliyor
Devrik lider Bin Ali'nin kaldırdığı Burgiba heykeli, başkent Tunus'ta eski yerine taşınıyor

TUNUS (AA) - Tunus'un eski lideri Habib Burgiba'nın heykeli, 29 yıl sonra bağımsızlığın sembolü olarak yeniden eski yerine getiriliyor.

Tunus'un 60'ıncı Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla Kartaca Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan törende konuşan Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Başbakanın da onay verdiği Habib Burgiba'nın heykelinin aynı adı taşıyan caddedeki eski yerine taşınması kararına bağlı kalmak istediğini söyledi.

"Biliyorum bu karar bazılarının hoşuna gitmeyecek ancak bu Tunus'un özgür ve egemenlik sahibi olduğunu sembolize etmektedir" diyen Sibsi, başkent Tunus'taki söz konusu cadde üzerinde ülkenin bağımsızlığı öncesinde bulunan Fransa'nın sömürge valileri ve ellerinde İncil tutan din adamlarının heykelleri, "Sizleri işte böyle sömürdük ve Hristiyanlığı getirdik anlamı taşıyordu" şeklinde konuştu.

Ulusal birlik ve beraberliğin önemine değinen Sibsi, bağımsızlık dönemindeki başarının altında ulusal birliğin olduğu gibi bugün dahi koalisyon hükümetinin parlamentoda geniş bir güven oyunu almasının arkasındaki başarının ulusal birlikten geldiğini ifade etti.

Konuşmasında Tunus'un Fransa'dan bağımsızlığını aldığı dönemdeki olaylara dair tarihi bilgiler veren Sibsi, 20 Mart 1956'da Bağımsızlık Vesikasına imza atmış ve önemli görevler yerine getiren Tahir bin Ammar ve Salih bin Yusuf gibi önemli şahsiyetlere iadeyi itibar verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sibsi, ayrıca Tunus'ta terörle mücadele, sosyal sorunlar ve ekonomik sıkıntılar yaşandığını, bunlarla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tunus, 1881'de Fransa tarafından işgal edilmiş ve 65 yıl sömürge dönemi yaşamıştı. Uzun süre sömürgecilere karşı halk direnişi gösteren Tunus, 20 Mart 1956'ta Fransa'yla yürütülen görüşmeler sonucunda dönemin Tunus Başbakanı Tahir bin Ammar tarafından bağımsızlık vesikası imzalanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.