Turan Alptekin kimdir, nereli? Turan Alptekin biyografisi

Turan Alptekin kimdir, nereli? Turan Alptekin biyografisi
1933 yılında Konya’da dünyaya gelen yazar, şair ve araştırmacı Turan Alptekin, şiir, deneme ve araştırma üzerine birçok eseri bulunuyor. İşte Turan Alptekin hakkında merak edilenler.

12 Aralık 1933 tarihinde Konya'da dünyaya gelen Turan Alptekin'in babası Ali Alptekin, annesi ise Müsebbiha Hanım'dır.

İlk ve ortaöğrenimini Konya'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünden 1958 yılında mezun olan Alptekin, 1959-1960 yılları arasında topçu asteğmen rütbesiyle yedek subay olarak askerlik görevini yerine getirdi.

Askerliğini bitirdikten sonra 1961 yılında mezun olduğu fakültede Yeni Türk Edebiyatı asistanı kabul edilen Alptekin, daha sonra ise edebiyat öğretmeni olarak Manisa Salihli Lisesi, Ankara Akşam Ticaret Lisesi, Ankara Etlik Lisesi, Ankara Kurtuluş Lisesi, İstanbul Kasımpaşa Lisesi ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde çalıştı ve emekli oldu.

1978-1982 yılları arasında Ankara İktisadi ve Ticarî Bilimler Akademisine bağlı Basın-Yayın ve Muhasebe yüksekokullarında konusu ile ilgili dersler veren Alptekin, Emekli olduktan sonra MSÜ (1985-1990) ve Mersin Üniversitesinde (1994-1998) öğretim görevlisi unvanıyla Yeni Türk Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Edebiyat derslerini okuttu.

İlk yıllarda şiir ile ilgilenen Alptekin, daha sonraki yıllarda hocası Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim, Yunus Emre ve Niyâzî-i Mısrî üzerinde incelemelerde bulundu.

Irène Mélikoff'un bazı çalışmalarını Türkçeye çevirmenin yanı sıra yazdığı şiir, makale ve denemeleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı.

ESERLERİ

Şiir

1975: Neşideler Neşidesi

1982: bindörtyüz birde bir gün

Deneme

2015: Tanpınar'ın Ölümü: Apologia

Araştırma

1975: Bir Kültür Bir İnsan: Ahmet Hamdi Tanpınar ve Edebiyatımıza Bakışlar

1982: Kompozisyon Bilgisi

1985: Ahmet Haşim Hayatı Sanatı ve Eserleri

2007: Bir Ene'l-Hak Şairi Yunus Emre: Âşık Yunus ve Yunuslar

2007: Seyyid Ahmed Hüsameddin Eserleri ve Nakşibendi Öğretinin Kökleri

2008: Niyazi-i Mısrî / Türkçe Şiirleri

2009: Prof. İrène Mélikoff’un Ardından

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.