Turizmin "efsanelerle dolu" tur paketi: Kakava

Turizmin "efsanelerle dolu" tur paketi: Kakava
Roman kurtarıcının Tunca Nehri'nden çıkacağı efsanesiyle Kakava, dört bir yandan turisti Edirne'ye çekiyor - Kakava Şenlikleri'ni yerinden görmek için yerli yabancı turistler Edirne'ye akın etti- Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bacıoğlu:- "Kakava

EDİRNE (AA) - Kültür turizminin vazgeçilmezleri arasına giren, Roman kurtarıcının Tunca Nehri'nden çıkacağı efsanesiyle Kakava, her geçen yıl daha fazla turisti Edirne'ye çekiyor.

Romanların Hıdırellez'i olarak bilinen Kakava, son yıllarda kültür turizmini seçen turistler için vazgeçilmez tur paketleri arasına girdi.

Türkiye'nin pek çok yöresinden Kakava Şenlikleri'nin renklerini yerinde görmek isteyenler için tur operatörleri bir gece 2 gündüz Kakava paketleriyle yüzlerce turisti Edirne'ye taşıdı.

Aylardır Kakava kutlamalarına hazırlanan, rengarenk kıyafetleriyle müzikal ve dans konusundaki başarılarını Kakava ateşi başında sergileyen Romanları izlemeye, onlara eşlik etmeye Edirne'ye gelen turistler, hem karnaval havasındaki şenliği şenlendirdi hem de esnafın cebini…

- "Özü korunmalı"

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kakava'nın yüzyıllardır bölge insanının yaşattığı önemli ve renkli bir gelenek olduğunu söyledi.

Gelenekteki renkli figürlerin son yıllarda Kakava turizmi oluşturduğunu vurgulayan Bacıoğlu, şunları kaydetti:

"Kakava son yıllarda turistlerin ilgisini çok çekmeye başladı. Edirne, şenlikler sayesinde, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin olmazsa olmaz güzergahına girdi. Marmara Bölgesi'ndeki iller başta olmak üzere Türkiye ve özellikle komşu ülkelerle Uzak Doğulu turistler, şenliğin ritüelleri içinde olmak istiyor. Bu anı, heyecanı ve şenliğin sıcaklığını yaşamak istiyorlar.

Edirne'de hatta tüm Trakya'da turizm işletmecilerinin, konaklama tesislerinin doluluğunun en yüksek olduğu bir kaç gün yaşıyoruz. Bu renkli etkinliğin özünü koruması, eğlencesinin daim olması ve turistler açısından olumlu geri bildirimler alınması bizim için çok önemli. Bölge turizm temsilcileri ve paydaşları olarak bu konu üzerinde çalışmalı, sağlıklı adımlar atmaya devam etmeliyiz. Roman dernekleriyle kutlamalar anlamında iş birliği daha fazla artırılmalı."

- "Memnun turistin reklamı yeter"

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da kentin geleceği turizm alanında daha fazla yatırım yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Dinar, memnun ayrılan turistin bir sonraki gelişinde mutlaka yanına birini aldığını ya da memnuniyetini çevresine ısrarla anlatmasıyla kentteki şenliklerin her geçen yıl daha da kalabalık geçmeye başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kakava buna en iyi örneklerden biri. On yıl öncesiyle bu yılı kıyaslamak mümkün değil. Önceki yıllarda Sarayiçi'ne Edirneli giderdi, şimdi inanır mısınız Japon da geliyor. Bunlar turizmin çarpan etkisi, turist memnun giderse, memnun olan turist en az 3 kişiye reklamınızı yapıyor.

Edirne turizmde sıçramasını yakaladı ancak bu sıçramanın sağlam temeller üzerine yerleştirilmesi için kentin tüm dinamikleri tedbirlerini almalı. Turizm çarpan etkisi kadar çarpım etkisi de olan hassas bir konudur, bu yüzden turistin memnun ayrılması için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız."

- Efsaneleri de barındıran Kakava

Efsanelerini de içinde barındıran Kakava, bu özelliğiyle güneş doğmadan turisti uykusunun en güzel yerinde uyandırıyor.

Şafak vakti Tunca Nehri'nden Roman kurtarıcının çıkacağı efsanesiyle renklenen kutlamaları izlemek için yüzlerce kişi, tarihi köprülerin başında Roman danslarını izleyip, kalplerinden geçen ve gerçekleşmesini istedikleri dilekleri Tunca suyuyla buluşturuyor.

Efsaneye göre, Cengiz Han'ın, komutanlarını öldürtüp bir nehre atması sonucu Romanların yurtlarından Rusya, Suriye, Anadolu ve Balkanlar'a dağıldığına, efsane komutanlarının nehirden Kakava günü çıkacağına inanılıyor.

- Kutlamalar nasıl geçti?

Edirne Belediyesi tarafından organize edilen Kakava Şenlikleri, Sarayiçi adasında gerçekleştirildi.

Roman müzikleri eşliğinde dev odunların üzerine benzin dökülerek, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, MHP İl Başkanı Hakan Özkan, Roman dernekleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerince Kakava ateşi yakıldı. Ateşin etrafında dans eden Roman kızları görüntülemek isteyen fotoğrafçılar adeta birbirleriyle yarıştı.

Şenliklerin bugünkü bölümünde de şafak sökmeden Tunca Nehri kenarına gelen Romanlar, yaklaşık 3 bin kişiyle eğlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.