Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi açılışı

Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi açılışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Hükümetler arası ilişkiler kadar önemli hale gelen, bireyler arasındaki iş birliğinin artması için birbirimizin dinini, dilini, kültürünü ve adetlerini doğru şekilde öğrenmeliyiz"- "Farklı inançlara mensup Amerikalılarla ortak

MARYLAND (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümetler arası ilişkiler kadar önemli hale gelen bireyler arasındaki iş birliğinin artması için birbirimizin dinini, dilini, kültürünü ve adetlerini doğru şekilde öğrenmeliyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maryland'deki, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin (Amerika Diyanet Merkezi) açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan ile Azerbaycan sınırında çatışmaların ciddi manada sürdüğü yönünde haber aldığını ve çatışmalarda iki tarafın da ciddi zayiatlar verdiğini öğrendiğini belirtti.

Erdoğan, "Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde gözyaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu gözyaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmedim, benim polisim, köy korucum oralarda, Güneydoğu'da, Doğu'da huzuru sağlayabilmek uğruna canlarını vermek.... Hiç, onu bir kenara koyuyor... bu şekilde koşuyor. Ama bakın bazıları öyle başlıklar atıyorlar ki hakikaten biz hangi ülkenin evladıyız, bunlar hangi ülkenin evladı? diye, bu soruyu sormaktan geri duramıyorsunuz." diye konuştu.

Aynı şeyin Irak'ta, Suriye'de farklı olarak yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Öldüren 'Allah'u Ekber' diyor ölen 'Allah'u Ekber' diyor. Müslümanlar olarak dinimizin ismini lekeleyen bu tür kişilerle ve gruplarla bıkmadan, usanmadan mücadele etmeli, doğruları anlatarak onları ıslah etmeliyiz. İşte bu merkezi, bu hassasiyetlerin temel taşı olarak görüyoruz ve bu merkez, 'emr-i bi'l ma'ruf ve nehy-i anil münker' görevini hakkıyla yerine getirecek bir merkezdir' diye inanıyorum. Farklı inançlara mensup Amerikalılarla, ortak düşmanımız olan nefret ve ön yargıya karşı burada birlikte mücadele etmeliyiz."

"İslam'ın almaktan çok vermeyi tavsiye eden, komşusu aç yatarken tok yatmayı yasaklayan, öldürmeyi değil, yaşatmayı emreden gerçek yüzünü Amerikan toplumuyla tüm uluslararası camiaya göstermeliyiz" diyen Erdoğan, "Bugün açılışını yaptığımız kültür ve medeniyet merkezimizin işte tüm bu çalışmalara öncülük edeceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Külliyede, hizmet verecek olan Yunus Emre Enstitüsü'nün de Türk dili ve kültürünün zenginliklerinin bu bölgede yaşayan Amerikalılara tanıtılmasında önemli rol oynayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükümetler arası ilişkiler kadar önemli hale gelen bireyler arasındaki iş birliğinin artması için birbirimizin dinini, dilini, kültürünü ve adetlerini doğru şekilde öğrenmeliyiz." diye konuştu.

Erdoğan, bu çevrede yaşayanların merkezde, Türk mutfağını da göreceğini ifade etti.

- "Asla ümitsiz olmayınız"

Türk- Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin bu anlayış üzerine inşa edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben buradan tüm kardeşlerime bir şeyi hatırlatmak istiyorum, asla ümitsiz olmayınız." dedi.

Şair Mehmet Emin Hümayi'nin "Rahmet ümidimin budur sebebi:/ Sebekat rahmeti ala gazabi" dizesini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tercümanın bunu tam tercüme etmesini isterken, ilk tercümeyi kendisi yaparak, "Müslüman rahmetle büyür, rahmetle gelişir. Fakat rahmet ümidimin budur sebebi derken şair aslında, Rabbimiz buyuruyor ki 'Rahmetim gazabımı çok ama çok fazlasıyla aşacaktır' diyor. Bu müjdeye inanarak, 'Ben Rabbimin rahmetinden ümidimi hiçbir zaman kesmedim, kesmiyorum' diyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını merkezin bahçesinde kendisini dinleyenleri selamlayarak tamamladı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.