Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi

Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Ömeroğlu: - "Bizim birlik beraberliğimiz sürdüğü sürece halklarımız için halklarımız edebiyatının birbirine yaklaşması için katkılarımız artacaktır"

KASTAMONU (AA) - Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, "Bizim birlik beraberliğimiz sürdüğü sürece halklarımız için halklarımız edebiyatının birbirine yaklaşması için katkılarımız artacaktır." dedi.

Ömeroğlu, Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi'nde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Avrasya Yazarlar Birliği tarafından 9'uncusu düzenlenen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, edebiyat dergilerinin Türk dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Edebiyatçılar arasındaki birlik beraberliğin önemine değinen Ömeroğlu, "Bizim birlik beraberliğimiz sürdüğü sürece halklarımız için halklarımız edebiyatının birbirine yaklaşması için katkılarımız artacaktır. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi'nde dergiler arası işbirliği ve etkinliğin artması için değerlendirmeler yapılıp, oturumlar gerçekleştirildi." diye konuştu.

Dergilerin geniş kitlelere ulaşmasının tanınırlık açısından faydalı olacağını aktaran Ömeroğlu, internet aracılığıyla elektronik ortamda dergilerinin yayınlanmasının kendilerine güç katacağını, daha fazla okuyucuya ulaşacaklarını anlattı.

Katılımcıların Türk dünyasında geniş katılımlı bir şiir yarışması yapılması talebi üzerine Ömeroğlu, "Şiir yarışması çok zor bir iş. Ayrıca çok sayıda şiirin gelme ihtimali var. İkincisi mesela Özbekçe şiiri Türkçeye çevirirken anlam kayıpları yaşanacak belki. Bunun yerine bir şiir festivali düşünüyoruz ama henüz finans sorununu çözemedik." dedi.

Kongreye 16 Türk devletinden 28 edebiyat dergisinin temsilcilerinin katıldığına işaret eden Ömeroğlu, şunları kaydetti:

"İlki 2007 yılında İstanbul'da gerçekleşen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi daha sonra sırayla 2 kez Ankara, KKTC'de Lefkoşa, Kazakistan'da Astana, Türkiye'de Eskişehir, Tataristan'da Kazan ve Kazakistan'ın Türkistan şehirlerinde toplandı. Bu yılki kongrede Tatar şair Zinnur Mansur'a Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı ödülü takdim edildi."

Ömeroğlu, daha sonra Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi sonuç bildirisini okudu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.