‘Türk eyeri’ tıp literatüründe

‘Türk eyeri’ tıp literatüründe
ABD’de yayın yapan Pituitary Dergisi’nde yayımlandı

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Acer ile Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Tekiner’in “Türk eyeri” (Sella Turcica) makalesi, ABD’de yayın yapan Pituitary Dergisi’nde yayımlandı. Habertürk’e konuşan Keleştemur, şu bilgileri verdi: “Sella Turcica, tıp fakültelerinde monal bozukluğu olan hastaları muayene ederken sıkça konuşulan bir terim. Kafatasının orta kısmında bulunan boşluğa ‘Sella Turcica’ ismi verilmiş. Orta Asya’da Türklerin zamanlarının çoğu at üstünde geçiyordu. At üstünde kullandıkları ‘eyer’ ise onlar için vazgeçilmezdi. Türkler, Avrupa ve dünyaya ‘eyer’i tanıttı. Kafatasının orta kısmında bulunan luk iseTürk eyerine benziyordu. Bu nedenle de bu bölüme ‘Sella Turcica’ ismi veriliyor. İlk, 1620’li yıllarda Belçikalı bir anatomist tarafından ‘Sella Turcica’ ismi kullanılmış.”

NEDİR?

Sella Turcica (Türk eyeri): İnsanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.