Türk Kızılayı'nın afete müdahale kapasitesi artıyor

Türk Kızılayı'nın afete müdahale kapasitesi artıyor
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 318 bin kişiye acil beslenme hizmeti verebilecek yeterlilikte olan Türk Kızılayı, herhangi bir afete en fazla iki saat içinde müdahalede bulunabilecek- Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:- "Devletimiz tarafından hazırl

DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Türk Kızılayı, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında gelinen aşamada 318 bin kişiye acil beslenme hizmeti verebilecek.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı'nın Türkiye'de 8 Afet Yönetim Merkezi ile orta çaplı 24 Yerel Afet Merkezi'ne sahip olduğunu belirtti.

Tüm bu merkezlerin kontrolünün Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi üzerinden sağlandığını vurgulayan Akar, "Bir afet meydana geldiğinde tüm bu merkezler alarm durumuna geçirilerek, afete en yakın olan merkezden gerekli ihtiyaç malzemeleri, araç ve personeli bölgeye sevk ediliyor. Bir afet durumunda başta AFAD olmak üzere yetkili makamlarla koordinasyon sağlayarak, üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz" dedi.

- "Teknik kapasiteye büyük yatırım yapıldı"

Türk Kızılayı'nın barınma konusunda da yardımcı rol üstlendiğini anlatan Akar, şöyle devam etti:

"Kızılay, ülke geneline yayılmış merkezlerinde on binlerce çadırı stokluyor, rutin bakımlarını gerçekleştirerek olası afetlere hazır bekletiyor. Acil beslenme konusunda ise teknik ekipman, araç ve personel yatırımını hızlandırarak, afetzedelerin tamamına aynı anda beslenme hizmeti vermeyi hedefleyen Türk Kızılayı'nın 17 adet Seyyar İkram Aracı, 82 adet Afet Sıcak Yemek Seyyar Mutfağı, 9 adet Mobil Mutfak, 11 adet Sahra Mutfak ve 3 adet Mobil Ekmek Fırını bulunuyor. Teknik kapasiteye büyük yatırım yapıldı.

Devletimiz tarafından hazırlanan TAMP kapsamında Türk Kızılayı'na beslenme konusunda ana çözüm ortağı rolü verildi. Bu görevi en iyi şekilde yerine getirebilmek için hızla harekete geçtik. Besleme hizmetini verecek personelimizin eğitimlerine başladık, büyük oranda tamamladık. Var olan teknik ekipman ve araçlarımızı modernize ettik, yenilerini ekledik. Şu an 318 bin kişiye aynı anda acil beslenme hizmeti verebilecek kapasiteye ulaştık. Hayırseverlerden de bu konuda büyük destek aldık."

- "2015 yılında 158 afete müdahale edildi"

Özellikle mobil mutfakların hazırlanmasında hayırsever vatandaşların desteğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Akar, bu ünitelerin mobilize olduğu için afet bölgesine hızla ulaşarak yemek üretimine geçebildiğini söyledi.

Şu an bu araçlardan birkaçının Suriye sınırında konuşlandığına değinen Akar, "Pişirilen yemekler Suriyeli misafirlerimize sıcak olarak servis ediliyor. Her yıl yüzlerce afete müdahale ediliyor. Sadece 2015 yılında 158 afet müdahalesi gerçekleştirildi. Bunların 8'i deprem, 99'u yangın, 19'u sel, 22'si aşırı kar yağışı, 10'u ise diğer afetlerdi" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.