"Türk Sinemasıyla Ortak Projelere İmza Atmak İsterim"

"Türk Sinemasıyla Ortak Projelere İmza Atmak İsterim"
İranlı sinema yönetmeni Puya Badkube:- "İki ülke arasındaki ortak kültür, Türk sinemasının yüksek kalitesi ve yaklaşık 350 bin İranlının bu ülkede yaşıyor olması bizi bu tip projelere yönlendiriyor"

İSTANBUL (AA) - ŞAHİN DEMİR - İranlı sinema yönetmeni Puya Badkube (36), Türk sinemasının yüksek kalitesi ve iki ülke arasındaki kültürel birliktelik sebebiyle ortak projelere imza atmak istediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Badkube, Sinemaya ilgisinin bir televizyon programcısı olan babasından geldiğini, işe reklam filmleri yapmakla başladığını belirtti.

Türk sinemasından Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın'ı takip ettiğini belirten Badkube, "Türk sinemasıyla ortak projelere imza atmak isterim." ifadesini kullandı.

İran sinemasının sosyal sorunları ele alışındaki başarı ve evrensel konuları ele almasıyla ön plana çıktığını dile getiren Badkube, "Senaryosu Hamid Recebi'ye ait olan Terbiye, ilk uzun metrajlı filmim. Bundan önce iki kısa filmim var. Bunlardan biri, bazı uluslararası yarışmalarda ödül alan Üst Komşu'dur. Nigar Mukaddem'in baş rolünü oynadığı Terbiye, İran-İtalya Filmleri Festivali'nde Altın Ceylan ödülü aldı." şeklinde konuştu.

Badkube şöyle devam etti:

"Burada (Türkiye) yapımcılarla yaptığımız görüşmelerde ortak projeler hakkında görüşmelerde bulunduk. İki ülke arasındaki ortak kültür, Türk sinemasının yüksek kalitesi ve yaklaşık 350 bin İranlının bu ülkede yaşıyor olması bizi bu tip projelere yönlendiriyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da düzenlenen 8'inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'ne katılan Terbiye (Deresaj) adlı filmle katılan İranlı yönetmen Badkube, filmin başrol oyuncusu Nigar Mukaddem'in (19), Uluslararası Şanghay Film Festivali'nde Asya'nın Genç Yeteneği Ödülü'nü aldığını hatırlattı.

İranlı genç sinema sanatçısı Mukaddem, Hayalinde doktor olmak varken kendisini konservatuarda bulduğunu söyledi.

Mukaddem, "İlk sinema filminde oyunculuk tecrübemi Terbiye'de yaşadım. Benim için çok önemli bir tecrübeydi. Filmin test çekimlerinde başarılı olamadım. İkinci kez başvurduğumda başardım. Yavaş yavaş kendimi olayın içerisinde buldum." dedi.

Gülistan eyaletine bağlı Kümbet-i Kabus Türklerinden olduğunu dile getiren Mukaddem şunları kaydetti:

"Çocukluğumdan aşına olduğum Türkçe'nin İstanbul şivesi çok hoşuma gitti. Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerini seyrettim. Türk dizilerinden de Kuzey Güney'i seyrettim. Oyuncuları beğendim. Festival sürecinde filmi seyreden seyircilerden olumlu tepkiler aldık. Filmin insani duygulara güçlü bir şekilde dokunuşu seyirciyi etkiliyor."



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.