Türkiye bu sınavı verdi

Türkiye bu sınavı verdi
Sağlık Bakanlığı'ndan gercekleşen açıklamaya göre Türkiye Ebola virüsü konusundaki sınavı başarıyla geçti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu, “Sağlık Bakanlığı 2014 senesi boyunca devam eden dünya Ebola salgınında iyi bir sınav vermiştir, vermeye de devam edecektir” diye belirtti .

Hatipoğlu, dünyayı tehdit eden Ebola salgınının önüne geçebilmek ismine Türkiye’de gercekleşen çalışmalar hakkında Anadolu Ajansı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Dünya tarihi boyunca çeşitli salgın hastalıkların canlıların korkulu rüyası olduğunu, salgınların günümüzde ulaşımın gelişmesiyle başka ülkeleri de tehdit eder duruma geldiğini ifade eden Hatipoğlu, nüfusun artması, fakirlik ve buna bağlı beslenme ile hijyen şartlarının da olumsuz seyretmesinin salgınlara zemin hazırladığını söyledi .

Dünyayı tehdit eden nihayet Ebola salgınının Aralık 2013′te Gine’nin doğusundaki bir köyde meyve yarasasının 2 yaşındaki çocuğu ısırmasıyla başladığını anımsatan Hatipoğlu, “Annesinin de enfeksiyon kapmasıyla ikisi de vefat etti . Virüs, cenazelere gelen kişilere bulaşmaya başladı. Yapılan çağrılar göz ardı edildi. Ebola henüz çok büyük yerleşim bölgelerine yayılmamışken lazım gelen müdahale yapılamadı ve virüs kentlere yayılınca denetim altına almak zorlaştı” diye açıkladı .

Vaka 21 bin 121, ölüm 8 bin 304′e ulaştı

“Acaba gün içerisinde gösterilen ilgi salgının başladığı günlerde gösterilseydi bu kadar olay , ölüm olur muydu” diyen Hatipoğlu, şu şekilde devam etti:

“Salgın bu kadar uzun zaman dünyayı tehdit eder miydi? İnsanların bunu çok fazla iyi düşünmesi ve analiz etmesi lazım gelir . Günümüzde Ebola olay sayısı 21 bin 121′e, ölümler ise 8 bin 304′e ulaştı. Sağlık Bakanlığı 2014 senesi boyunca devam eden dünya Ebola salgınında iyi bir sınav vermiştir, vermeye de devam edecektir. Salgın hızı biraz azalmış olsa da Ebola, bu sene içinde de devam edecek gibi görünmektedir. Batı Afrika’da salgından etkilenen ülkelere lazım gelen yardımlar yapılmış ve yapılmaya da devam edilecektir. Genel Müdürlüğümüzce Ebola gibi uluslararası halk sağlığı risklerinin ülkemize girmesini önlemek amacıyla sınır giriş noktalarında sıhhat denetimi yapıldı. Biz, başka ülkeler gibi salgın olduğunda değil her vakit bu tür riskler için uluslararası giriş noktalarında örgütlenmiş bir kurumuz.”

Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından Ebola ile ilgili alınan kararlar gereğince uluslararası giriş noktalarında görev yapan sıhhat personelinin beraberinde başka paydaş kurumlara mevzu ile ilgili bilgilendirmeler yapıldığına işaret etti.

Yolcular 3 hafta süreyle takip ediliyor

Kişisel koruyucu ekipmanların tedarik edilerek sıhhat personeline dağıtıldığını ve çok kritik giriş noktalarında 24 saat esasına göre çalışan personel sayısının artırıldığını söyleyen Hatipoğlu, etkilenen bölgeden gelen uçuşlara yönelik tedbirlerle ilgili THY ile toplantılar yapıldığını açıkladı .

Etkilenmiş bölgeden gelen uçaklarda Ebola virüsüne yönelik bilgilendirme yapıldığını, uçakların dezenfektesinin sağlandığını dile getiren Hatipoğlu, şu şekilde açıkladı :

“Riskli bölgeden gelen uçakların yolcu listeleri Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile paylaşılarak, 3 hafta süreyle aile hekimlerince bu yolcuların takibi yapılmaktadır. Hastalıkla ilgili Türkçe, İngilizce ve Fransızca bilgilendirme broşürleri hazırlanarak etkilenmiş bölgeden gelen uçaklara dağıtıldı. Gemilere de limanlarımıza yanaşmadan evvel açıkta denetim yapılarak yanaşma izni verilmektedir. Havalimanı ve limanlarımızdaki bu önlemler dışında riskli bölgelere seyahat eden vatandaşlarımıza hizmet sunan Seyahat Sağlığı Merkezlerimizin sayısı 2014 senesi içinde 32′den 43′e çıkarıldı.”

Hatipoğlu, Türkiye’de gün içerisinde itibarıyla Ebola vakası bulunmadığını, Genel Müdürlük olarak Batı Afrika bölgesindeki salgını ilk başladığı günden bu yana yakından izleyerek önlemler alındığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.