Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü

Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü
Eski Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Zorlu koşullar altında son çeyrek itibarıyla yüzde 5'lik büyüme hedefini aşmış olmamız, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin en büyük göstergesidir"- "İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 100 seviyesine yaklaşıyor ol

DENİZLİ (AA) - TOLGA ALBAY - Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 2015 yılı son çeyreğinde yakaladığı hedefleri aşan büyüme performansıyla gerçek potansiyelini gösterdiğini belirtti.

Zeybekci, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı 2015 yılı büyüme rakamlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisinin 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 5,7 seviyesinde büyürken 2015 yılı genelinde yüzde 4 büyüme kaydettiğini hatırlattı.

Geçen yıl iç talebin büyümenin itici gücü olduğunun görüldüğünü anlatan Zeybekci, açıklanan büyüme rakamının bir yıl önce yaptıkları tahminlere uygun şekilde gerçekleştiğini ifade etti.

O dönemde yılın ilk çeyreğinde beklentilerin altında gerçekleşecek büyümenin sonraki çeyreklerde toparlanacağı tahmininde bulunduklarını kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Sonuç olarak 2015 çeyreklik büyüme rakamları sırasıyla, yüzde 2,5, yüzde 3,7, yüzde 3,9 ve yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Her zaman ifade ettiğimiz üzere Türkiye, yıllık en az yüzde 5 büyüme hedefi olan, dinamik, gelişen bir ülkedir. Zorlu koşullar altında son çeyrek itibarıyla yüzde 5'lik büyüme hedefini aşmış olmamız, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin en büyük göstergesidir." dedi.

Açıklanan rakamın Dünya Bankası, IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşların yaptığı tahminlerin üzerinde olduğuna dikkati çeken Zeybekci, 2016 yılında da bu kurumların tahminlerinin ötesinde bir büyüme gerçekleşeceğini düşündüğünü bildirdi.

-"Dış ticaret görünümümüz iyileşiyor"

Şubat ayı dış ticaret istatistiklerine göre ihracatın da 14 ay aradan sonra artışa geçtiğini, ithalatın ise gerilemeye devam ettiğini dile getiren Zeybekci, "İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 100 seviyesine yaklaşıyor olduğunu görüyoruz. Bu durum, Türkiye ekonomisi için tarihi bir noktada olduğumuzu gösteriyor." diye konuştu.

İhracatta dünya genelinde rakamlar gerilerken Türkiye'nin bu tablodan ayrışmaya başladığını, ihracat artışının mart ayında da devam etmesini öngördüğünü bildiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her türlü olumsuzluğa rağmen kendi öz dinamikleri sayesinde kabına sığmayan Türkiye için yapılması gereken en önemli şey ayak bağlarından kurtarılarak önünün açılmasıdır. En az yüzde 5 ve üzeri seviyelerde sürdürülebilir büyüme mümkündür. Bunun için gerekli olan ise üreten, reel sektöre dayalı ve gerçek manada büyümenin anlam bulduğu ihracata dayalı bir milli büyüme modelidir. Bahsettiğimiz ve hedeflediğimiz bu modelin olmazsa olmazları ise düşük faiz, ucuz yatırım ve reel sektöre dayalı yüksek üretimdir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.