Türkiye ilaç endüstrisinin ihracat atılımı devam ediyor

Türkiye ilaç endüstrisinin ihracat atılımı devam ediyor
İEİS Genel Sekreteri Tokgöz: - "İlaç firmaları ihracat atılımlarına gayretle devam ediyor. İlaç endüstrisine sağlanacak stratejik destekle endüstri küresel bir güç olacak ve ülkemizin ihracatına katkısını artıracaktır"

İSTANBUL (AA) - İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç firmalarının ihracat atılımlarına gayretle devam ettiğini belirterek, “İlaç endüstrisine sağlanacak stratejik destekle endüstri küresel bir güç olacak ve ülkemizin ihracatına katkısını artıracaktır" ifadelerini kullandı.

İEİS'den yapılan açıklamaya göre, ABD ve Avrupa Birliği üyelerinin de yer aldığı 160 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye ilaç endüstrisinin geçen yılki dış ticaret verilerine bakıldığında ihracatı yüzde 9,8 artarak 939 milyon dolara ulaştı, ithalatı ise yüzde 2,6 küçülerek 4,6 milyar doları oldu. Böylelikle ihracatın ithalatı karşılama oranı 2010-2015 dönemindeki en yüksek oranına erişerek yüzde 20,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye ilaç endüstrisi, son 5 yılda ihracatını yüzde 53,4 oranında artırdı, ilaç ithalatı ise yüzde 3,5 seviyesinde geriledi. Aynı dönemde, Türkiye toplam ihracatı yüzde 26 oranında büyüdü.

İhracatı, toplam ihracattan yaklaşık iki kat daha fazla büyüme gösteren ilaç endüstrisinin bu performansında kamunun ve endüstrinin ortak çabası rol oynadı. İlaçta dış ticaret açığı yüzde 11,8 oranında azaldı. İlaç endüstrisinin Türkiye ihracatına katkısı, yüzde 0,54’ten yüzde 0,65’e yükseldi.

2010 yılında, ihracatı ve Ar-Ge’yi stratejik alanlar olarak belirleyen İEİS, endüstrinin Ar-Ge yetkinliğini artırarak özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üretmesine, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmesine odaklandı. Bu kapsamda İEİS üyesi olan ve olmayan ihracatçı firmaların katılımıyla 2012 yılında Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu’nu kurdu. 31 üyesi olan Platform, endüstrinin hedef dış pazarlarda tanıtımı ve ihracat olanaklarının artırılmasına yönelik adımlar atıyor.

Koordinasyonunu yürüttükleri Platform adına açıklama yapan İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç firmalarının ihracat atılımlarına gayretle devam ettiğini belirterek, “İlaç endüstrisine sağlanacak stratejik destekle, endüstri, küresel bir güç olacak ve ülkemizin ihracatına katkısını artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.