Türkiye İran, İran Türkiye demek

Türkiye İran, İran Türkiye demek
Komşumuz İran’ı Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde gündem getiren Doç. Dr. Yusuf Sayın, “Türkiye demek, İran demek. İran demek, Türkiye demek. Bunun örneği de Selçuklu tarihinde var” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin Pazartesi Sohbetlerinde, “Komşumuz İran” konuşuldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın, hazırladığı sunumla İran’ın geçmiş kadîm tarihi, dinî, siyasî, iktisadî ve sosyal yapısı ile nüfus ve coğrafi konumu hakkında bilgiler verdi.

“TÜRKİYE DEMEK, İRAN DEMEK”

Doktora çalışması olarak İran üzerine, Türkiye karşılaştırılmalı olarak iki ülke arasındaki bağları da gözeterek şimdiye kadar 8-9 civarında ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma yaptığını hatırlatan Doç. Dr. Yusuf Sayın, İran üzerine çalışmanın biraz mayınlı bir alan olduğuna da dikkati çekerek “İran demek, Türkiye demek. Türkiye demek, İran demek. Bunun örneğini de ben Selçuklu tarihinde gördüm. O zaman karşıma Türkler ile Farsların ve dahi Arapların müştereken tesis etmiş oldukları bir yapı çıkmıştır. Bu tezden hareketle Türkiye ile İran’ın kaderlerinin dün olduğu gibi bugün de ortak olduğu ve gelecekte de ortak olacağı Irak, Suriye ve Yemen’deki gelişmelerle ifade edilebilir” dedi.

Mezhep “Şia-Sünni, Caferiye-Ehli Sünnet” çatışması üzerinde de duran ve bunun tarihi yansımalarına da değinen Doç. Dr. Sayın, coğrafi konumları itibariyle Türkiye-İran’ın dünyada en avantajlı konumda bulunduklarını söyledi. 82 milyon nüfusa sahip İran’ın yüzde 90’ının Şii, yüzde 8’inin Sünni Müslümanlardan oluştuğunu, 31 eyaletten meydana geldiğini belirten Sayın,  İran kelimesi hakkında şu bilgileri verdi: “İran sözcüğü modern Farsça’ya, Zerdüştlüğün kutsal kitabı Avesta’da yer alan Aryanam teriminden girmiştir. Devletin adı 1935 yılına kadar Pers İmparatorluğu olarak gelmiş, 1935’den sonra İran olarak değiştirilmiştir. 1979’da ise İran İslam Cumhuriyeti şeklini almıştır. Acem sözcüğünün Arapça asıl anlamı ise “dil bilmeyen’dir. İran’ın temel inanç noktaları ise; 12 İmam ve Velayet-i Fakih Sistemi’dir. Dini Lider (Rehber) mutlak yetki sahibidir. İran’ın değişmeyen manzarası, sokak gösterileridir. İran’da hazır kıta ağıt (matem) şebekeleri (istihbarata bağlı) vardır. Kudüs Gücü direkt dış politikayla ilgili önemli bir birimdir.”

komsumuz-iran-4.jpg

İRAN’DA 26 GÜN RESMİ TATİL VARDIR

İran’da hafta sonu tatilinin Perşembe ve Cuma günleri olduğunu, resmî dilin Farsça, para biriminin ise İran Riyali olduğunu ifade eden Sayın, genç nüfusa sahip İran’ın etnik yapının Fars, Azeri Türkü, Kürt, Arap, Türkmen, Lor ve Beluci’lerden oluştuğunu ve bir miktar Ermeni ve Yahudi nüfusunun da bulunduğunu söyledi. İran’da resmi tatil günlerinin ise 26 gün olduğunu ve Hz. Muhammed’in peygamber olduğu günün de resmi olarak tatil olduğunu hatırlattı. İran’ın başlıca büyük şehirleri şöyle: Tahran, Meşhed, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Bender Abbas, Urumiye…”    Dünya petrol rezervlerinde İran’ın 158,4 milyar varille (%9,2)dördüncü sırada bulunmasına rağmen doğalgazda; 33,500 milyar m3 (%18) ile dünyada ilk sırada yer aldığına işaret eden Sayın, İran devriminden sonra ABD tarafından İran’a birçok başlık altında ambargolar uygulanmasından dolayı İran halkının fakir, mollaların ise zengin olduğunu, bütün bu zorluklara rağmen İran’ın pragmatik bir ülke olarak her türlü zorluğun altından kendi çabasıyla ve kültürüyle kalktığını söyledi.  Sunumun sonunda İran’dan görüntülere de yer veren Sayın, kadınların modernizm taleplerinin kısıtlanamadığını, İran’ın gece hayatının olduğunu, bazı mekanlarda mecusi ateşinin yakılmasının ise, sembolik de olsa Pers kültürüne atıf olduğunu dile getirdi. Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbetin soru-cevap kısmından sonra Doç. Dr. Yusuf Sayın’a, derneğin hediyesini HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Mikail Bayram ile birlikte takdim etti.

komsumuz-iran-5.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.