"Türkiye istikrarsız bir bölgedeki istikrar cenneti"

"Türkiye istikrarsız bir bölgedeki istikrar cenneti"
DEİK Başkanı Vardan ve TAİK Başkanı Alptekin, Türk heyetinin Washington'da ABD'li iş adamları ile gerçekleştirdiği görüşmeleri değerlendirdi- DEİK Başkanı Vardan:- "Bu firmalardan kiminin 90-100 milyar dolar, kiminin 50 milyar dolar, kiminin 3-5 milyar do

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin, Amerika'nın önde gelen şirketlerinin, Türkiye'yi istikrarsız bir bölgedeki "istikrar cenneti" olarak gördüklerini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve TAİK Başkanı Ekim Alptekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ekibin, Amerikalı yatırımcılarla başkent Washington'da süren temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

Vardan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ABD'nin en önemli şirketlerinin CEO'ları ve yönetim kurulu başkanlarıyla bir araya getirdiklerini belirterek, "Bu sefer daha önce yapmış olduklarımıza nazaran çok farklı nitelikte bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz. O da şu: ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu zaten biliyoruz. Burada, ilk 100 firma arasındaki, Fortune 100'deki en önemli firmaları Sayın Cumhurbaşkanı ile bir araya getirmeyi arzu ettik ve hamdolsun 25 firmayı kendisiyle bugün görüştürüyoruz. Bu firmaların bir kısmı Türkiye'de yatırımları olan, bir kısmı yatırım yapmak arzusunda olan çok ciddi firmalar ve bunların cirolarına baktığımız zaman hakikaten birçok ülkenin gayri safi milli hasılasından daha büyük firmaların olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin de son dönemde önemli merhale atladığını vurgulayan Vardan, DEİK'in çalışmalarını Türkiye'ye yakışır şekilde sürdürmeye gayret ettiklerini dile getirdi.


- "Milyar dolarlar seviyesinde yatırım olmasını arzu ediyoruz"


Vardan, Türkiye ve ABD'nin önde gelen iş adamlarını bir araya getiren görüşmelerde Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın (TTIP) gündeme geldiğini kaydederken, "Bu firmalar, Türkiye'ye TTIP sürecinde destek olurlarsa, daha sonra sıkıntı duyacağımızı tahmin ettiğimiz olayı çok daha rahat atlatabileceğimiz inancındayım. O nedenle biz bu temasları önemsiyoruz ve zaten onlar da, Amerika tarafı da önemsedikleri için ciddi bir katılımı gerçekleştirmiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

Katılımcı sayısını, ilk başta 250-300 kişiyle sınırlandırmak istediklerini anlatan Vardan, bu sayının yoğun ilgiden ötürü 550'ye kadar yükseldiğini aktardı.

Vardan, iş adamlarıyla görüşmeler çerçevesinde hedeflenen doğrudan yabancı yatırımlara yönelik bir soru üzerine, "Bu firmalardan kiminin 90-100 milyar dolar, kiminin 50 milyar dolar, kiminin 3-5 milyar dolar ciroları olduğunu düşündüğümüzde, Türkiye'ye olması gereken yatırımların da milyar dolarlar seviyesinde olması arzu ettiğimiz bir husus." dedi.

- "Türkiye istikrar cenneti"


TAİK Başkanı Ekim Alptekin, Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında ABD'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine, ekonomik ayak eklemek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin ABD ile ticari ilişkilerinin henüz istenilen noktaya ulaşmadığını vurgulayan Alptekin, "Bazı olumlu trendler var, karşılıklı yatırımlar artıyor. Biz şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızı, başbakanlık dönemi de dahil olmak üzere en ağır ABD iş hayatı temsiliyle buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Alptekin, yapılan toplantılara en üst düzeyde katılan 25 civarında şirketin dünya ekonomisini yönettiğini dile getirirken, bunun bölgesinde yaşanan sıkıntılara rağmen büyümesi ve istikrarıyla dikkat çeken Türkiye için önemli sonuçlar doğurabileceğini anlatarak şunları kaydetti:

"Bu dönemde bölgede çok ciddi bir sıkıntı var. Buna rağmen, Türkiye'nin büyüme beklentileri çok iyi ve bu tabii dikkat çekiyor. Bu tarz karar vericiler ki bunlar Obama ile golf oynayan düzeyde iş adamları, dünyada şu anda neredeyiz, nereye gidiyoruz çok iyi okuyabilen insanlar. O nedenle Türkiye'ye istikrarsız bir bölgede bir istikrar cenneti gözüyle bakıyorlar."

Alptekin, ayrıca bu düzey iş adamlarını bir araya getirmenin sadece kendi çabalarıyla mümkün olamayacağını belirterek, "Bu, aynı zamanda Türkiye'ye onların hissettiği bir güven. Türkiye'deki gidişata hissettikleri bir güven söz konusu olmasa bunu biz de başaramazdık açıkçası." görüşünü paylaştı.



- "Yeni bir döneme girdik"


Şu anda binin üzerinde Amerikalı şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiği ve bu şirketlerin toplam yatırımının 50 milyar dolara ulaştığı bilgilerini veren Alptekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Aynı şekilde, Türk şirketlerinin ABD'ye yatırımları arttı ve bu yatırımlar basit yatırımlar değil. Havacılık, ağır sanayi ve bioteknoloji gibi kompleks ve katma değer yüksek yatırımlardan bahsediyoruz. Mesala, Borusan kaya gazı devrimine dahil olmak için ABD'ye ciddi yatırım yaptı. Erbakır gibi Sarp USA gibi bakır üretim merkezleri kuran şirketlerimiz var. Anadolu'dan gelip, buradan üçüncü ülkelere ihracat yapan şirketlerimiz var."

Alptekin, ayrıca sahibi olduğu EA Havacılık A.Ş'nin de ABD'den Avrupa ülkelerine uçak ihracatı yaptığını sözlerine ekledi.
.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.