Türkiye-Tacikistan arasında dev mutabakat

Türkiye-Tacikistan arasında dev mutabakat
Mustafa Varank ve Seherali Kabir ile Türkiye- Tacikistan ticaret ve sanayi odaları arasında mutabakat metni imzalandı. Varank, imzaların boyutunun 200 milyon doları bulacağını vurguladı

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknoloji Bakanlığının destekleriyle; Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası ve DEİK iş birliğiyle düzenlenen Türkiye-Tacikistan İş Forumu düzenlendi. Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen forumda konuşan Karatay Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Başta Hazreti Mevlana olmak üzere ortak kültüre ve tarihe sahip iki dost ve kardeş ülkenin halklarının refahını artırmak için bağlarımızı daha da kuvvetlendirmemiz bir zorunluluktur.Türkiye ve Tacikistan arasında 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefine de Konya olarak katkı vermek için her türlü çalışmayı gerçekleştireceğimizi ifade etmek isterim. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve ekonomi yönetimimizin özel sektörümüzün gelişimi için verdiği destek Konya’nın en büyük avantajıdır” dedi. Öztürk konuşmasının ardından Konya’nın ülke ekonomimiz içindeki yerini ve katkısını, anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

varank-5.jpeg

VARANK: ORTA ASYA’DAKİ ÖNEMLİ BİR TİCARET ORTAĞIMIZ

“Tacikistan’ın milletimizin gönlünde farklı bir konumu var” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dolayısıyla, yöneticiler olarak bizler, iş insanları olarak da sizler önemli bir sorumluluğu üstleniyoruz. Tacikistan, Orta Asya’daki önemli bir ticaret ortağımız. 2021 yılının ilk on ayında 362 milyon dolar ticaret hacmine ulaşarak önceki yılı şimdiden geride bıraktık. Ülkemizin Tacikistan’daki yatırımları 26 milyon dolar; Tacikistan’dan ülkemize gelen yatırım ise 10 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamlar arzu ettiğimizin çok çok gerisinde. Dolayısıyla daha fazla alanda iş birliği yapmak, ekonomilerimize, halklarımızın refahına daha fazla katkıda bulunmak durumundayız. Bunu da cesur müteşebbislerimizle başaracağız.Birilerinin yaptığı gibi emekleri, kaynakları sömürmek için değil, karşılıklı kazanmak için, milletlerimizin refahını arttırmak için bu fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

varank-1.jpg

VİZE KISITLAMASI KALKIYOR

Türk müteşebbislerinin olmadığı kıta, Türk ürünlerinin girmediği pazarın neredeyse kalmadığını vurgulayan Varank, “Konya’da bu anlamda gözbebeğimiz şehirlerimizden. Hükümet olarak biz de, sanayicimizin, yatırımcımızın, girişimcimizin her daim yanındayız. İşte bu sebeple, iki ülkenin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak, sizlerin birbirini daha çok tanıması için böyle etkinlikler düzenliyoruz. İki ülkenin özel sektörlerinden firmalar; inşaattan gıdaya, biyoteknolojiden eczaya kadar geniş bir yelpazede yeni iş birlikleri kuracak. Bu ay ilaç ve sağlık teknolojileri alanlarında olası iş birliklerini değerlendirmek üzere görüşmeler yapacağız. Ben bir müjde vereyim ocak ayından itibaren Tacikistan’a vize kısıtlaması kalkıyor. İnşallah vergi ve lojistik anlamında da karşılıklı olarak atılacak olumlu adımlarla birlikte, sizlerin önü daha da açılacak. Lütfen bu iş forumlarını önemseyin, buradaki fırsatları iyi değerlendirin” dedi.

varank-3.jpeg

KABİR: ORTAK FABRİKALAR KURABİLİRİZ

Tacikistan Cumhuriyeti’nin pamuk üretimini iyileştirmek ve maden işletmesi konusunda birlikte çalışma yapmak istediğini dile getiren Tacikistan Sanayi ve Teknolojiler Bakanı Şerali Kabir, “Ülkemizde ciddi bir şekilde doğal kaynaklarımız vardır ve yüzde 40’ı sadece ham şekilde çıkmaktadır. Bugün yaklaşık 370 bin ton pamuk üretimi yapılıyor. Bu da ham şekilde yapılıyor ve herhangi bir katma değer sağlamıyor. Madenler alanında yüzde 40’dan fazlası ihracat yapıldığı için ülkemize herhangi bir katma değer sağlamıyor. Biz bu anlamda Türkiye’de iş insanlarıyla iş birliği yapıp yeni teknolojileri geliştirerek bunları işledikten sonra üçüncü ülkelere de ihracatını yapabiliriz ki her iki ülke için de daha yüksek bir düzeyde katma değeri olsun. Tacikistan ve Türkiye arasında ortak fabrikalar da kurabiliriz. Aynı zamanda Türkiye’ye bir öneride bulunduk. Çin’e gönderdiğiniz ürünleri Tacikistan’dan 20 günde ulaştırabiliriz. Tacikistan bu anlamda da Cumhurbaşkanlığının önderliğinde dağlık alanları uygun hale getirdi. Bu yollar hazırdır. Tacikistan’da aynı zamanda yeşil enerjiye önem veriyoruz. Bu sizin için gelecekte bir üstünlük sağlamış olacak. Vergiler konusunda da bir üstünlük sağlamış olacaktır. Çünkü yeşil olmayan enerji kullanıldığında yüzde 90 daha yüksek oluyor. Yeni kuracağımız sanayi bölgelerinde Türkiye’nin yatırım yapmasını istiyoruz. Orada gelin birlikte çalışalım diyoruz” diye konuştu.

varank-4.jpeg

ALTAY: MÜŞTEREK BİR DEĞER ETRAFINDA BİRLEŞİYORUZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Türkiye- Tacikistan ilişkilerini değerli kılan bu değerleri asırlar boyunca koruyup zenginleştirerek günümüze taşıyan alim ve arifler ile müşterek bir değer etrafında birleşmemizdi. İki ülke olarak ticarette, sanayide, ekonomide kısacası her alanda iş birliğimizi geliştirerek birlikte büyümeli, birlikte güçlenmeliyiz. Konya olarak başta Tacikistan olmak üzere tüm kardeş ülkelerle ve belediyelerle iş birliğini arttırmak adına her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceğiz” dedi. Bakanlar Mustafa Varank ve Seherali Kabir forumda, Tekstil, Hazır Giyim ve Moda Endüstrilerinde İşbirliğinin Teşvik Edilmesine yönelik bir mutabakat zaptını imzaladı. Ayrıca iki ülke ticaret ve sanayi odaları arasında da mutabakat metni imzalandı. Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu’da bir konuşma yaptı. (Gülşen Çopur)

varank-3.jpg

varank-6.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.