"Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı galip gelecektir"

"Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı galip gelecektir"
Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze:- "Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı haklı mücadelesinde galip gelecektir, Gürcistan'ın desteği de hep yanında olacaktır" - "Tshinvali (Güney Osetya) işgal rejimi, 2017 içerisinde bölgenin Rusya'ya katılması referan

ANKARA (AA) - FATİH HAFIZ MEHMET - Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, "Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı haklı mücadelesinde galip gelecektir, Gürcistan'ın desteği de hep yanında olacaktır." dedi.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'na konuk olan Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze, ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ülkesinin Türkiye'ye verdiği desteği AA muhabirine değerlendirdi.

FETÖ'nün darbe girişimini kınadıklarını vurgulayan, darbe girişimi dolayısıyla hayatını kaybedenler için Türkiye'ye ve Türk halkına başsağlığı dileyen Janelidze, "Seçimle iş başına gelmiş Türk hükümetini tam olarak destekliyoruz." dedi.

- "Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı haklı mücadelesinde galip gelecektir"

Janelidze, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre sonra Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bu ziyarette iki ülke arasındaki ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının da yapıldığını hatırlatarak "Türkiye, teröre ve aşırıcılığa karşı haklı mücadelesinde galip gelecektir, Gürcistan'ın desteği de hep yanında olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yılının kutlanacağını vurgulayan Janelidze, geçen 25 yılda iki ülke arasında çok özel bir ilişki kurulduğuna dikkati çekti.

Janelidze, "Gürcistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bölge için örnek ilişkiler olarak kalacağını ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Gürcistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Janelidze, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne verdiği desteği değerli bulduklarının altını çizdi. Janelidze, Türkiye'nin, Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik entegrasyonu sürecinin aktif bir destekçisi olduğunu kaydetti.

Gürcistan'ın en büyük ticaret ortaklarından Türkiye'nin ülkesinde ana yatırımcı olduğunu vurgulayan Janelidze, "İkili ticaret hacminde artış bekliyoruz." diye konuştu.

Janelidze, Gürcistan'ın enerji, ulaşım ve turizm sektörlerine daha fazla yatırım hedeflediklerini ve yüksek voltajlı elektrik iletim hattı konusunda da Türkiye ile iş birliğini artırmak istediklerini belirtti.

- Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı

Ülkesinin, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerini Türkiye ve Azerbaycan ile başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini vurgulayan Janelidze, Güney Enerji Koridoru ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı gibi diğer projeleri de hayata geçirmek istediklerini ifade etti.

Janelidze, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattınının mesafeleri kısaltarak özellikle taşımacılığı kolaylaştıracağını kaydetti. Demiryolunun Gürcistan tarafının tamamlandığını, Türkiye ve Azerbaycan tarafının da en kısa sürede tamamlanmasını umduklarını söyleyen Janelidze, "Ankara ziyaretimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile çok verimli görüşmeler yaptık. Görüşmelerde, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de ele aldık." dedi.

- "Referandumun sadece Gürcistan için değil, tüm bölge için vahim sonuçları olur"

Abhazya ve Güney Osetya'daki son durumu değerlendiren Janelidze, Rusya'nın Gürcistan'ın tercihlerini etkilemek ve Batı yanlısı yönelimlerini engellemek istediğini vurguladı.

Güney Osetya ismi yerine "Tshinvali" kelimesini kullanan Janelidze, Rusya'nın Gürcistan topraklarının yüzde 20'sini işgal altında tutmaya devam ettiğini, Abhazya ve Güney Osetya'daki askeri varlığını artırdığını söyledi.

Janelidze, Rusya'nın bu bölgeleri ilhak sürecini de başlattığına dikkati çekerek "Tshinvali (Güney Osetya) işgal rejimi, 2017 içerisinde bölgenin Rusya'ya katılması referandumu yapılacağını açıkladı. Eğer referandum gerçekleşirse bunun sadece Gürcistan için değil, tüm bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından vahim sonuçları olacaktır." dedi.

Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde yaşayanların serbest dolaşım, mülkiyet ve ana dilde eğitim gibi temel haklardan mahrum olduğuna işaret eden Janelidze, bölgede yaşayan Gürcü kökenlilere yönelik ayrımcılığın da arttığını vurguladı.

Janelidze, Abhazya ve Güney Osetya konusunda Gürcistan'ın barışçıl bir çözümden yana olduğunun vurgulayarak uluslararası toplumunun bir devletin toprak bütünlüğüne halel getirilmemesi konusunda güçlü bir duruşu olduğunu belirtti. Janelidze, bu duruşun, Rus işgal güçlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesini sağlayabileceğini ifade etti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze, "Her şeye rağmen Rusya ile oluşan açmazı çözme yolunda gerçekçi adımlar atıyoruz. Rusya ile ticaret, ulaşım, insani yardım ve diğer alanlarda ilişkileri yeniden kurma yolunda adımlar atıyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Janelidze, bağımsızlıkları ve toprak bütünlüklerine saygı gösterilmediği sürece ise Rusya ile ilişkileri normalleştirme çabalarının yetersiz kalacağını vurguladı.

- Gürcistan'ın AB ve NATO'ya entegrasyonu

Avrupa Birliği'nin (AB) Gürcistan'ın vize serbestisi önündeki engelleri kaldırmasına ilişkin süreci değerlendiren Janelidze, hükümetlerinin bunun için 3 yıl boyunca çok çalıştığını ve yükümlülüklerinin tümünü yerine getirdiğini belirtti.

Janelidze, "Şu an bu sürecin son aşamasındayız. Gürcistan'a vize serbestisi verilmesinin mümkün olan en yakın zamanda Avrupa Parlamentosunda (AP) oylanmasını ve AB Konseyi'nin karar vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Gürcistan'ın AB programlarına dahil olmasını çok istediklerini kaydeden Janelidze, bu adımların AB ile tam entegrasyona ve tam üyeliğe gidilmesi sürecine katkı sağladığının altını çizdi.

Gürcistan-NATO ilişkilerine de değinen Janelidze, "NATO'ya entegrasyon, Gürcistan'ın bir numaralı dış politika ve güvenlik politikası önceliğidir." dedi.

Janelidze, Avrupa- Atlantik entegrasyonunun kendileri için bir süreç olduğunu ve bu sürecin her aşamasını takip etmeye hazır olduklarını belirtti.

Bükreş zirvesinde, NATO müttefiklerinin, Gürcistan'ın gelecekte NATO üyesi olacağı yönünde karar aldıklarına dikkati çeken Janelidze, bu kararın sonraki zirvelerde de tekrar onaylandığını hatırlattı.

Janelidze, Gürcistan'ın NATO'ya entegrasyonunun devam etmesini NATO müttefiklerinden beklediklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.