Türkiye-Ürdün İş Forumu

Türkiye-Ürdün İş Forumu
Başbakan Davutoğlu: (1)- "Çevremizde büyük krizler var. Çevremizdeki ülkelerde birçok dost ve kardeş ülke bugün yönetilemez durumda. Siyasi ve ekonomik istikrarını kaybetmiş durumda. İşte yanı başımızda Suriye, Yemen, Libya, zorluklarla boğuşan kardeş Ira

AMMAN (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çevremizde büyük krizler var. Çevremizdeki ülkelerde birçok dost ve kardeş ülke bugün yönetilemez durumda. Siyasi ve ekonomik istikrarını kaybetmiş durumda. İşte yanı başımızda Suriye, Yemen, Libya, zorluklarla boğuşan kardeş Irak, Lübnan. Bütün bu zor coğrafyada siyasi ve ekonomik istikrarını sürdüren ülkeler arasında Türkiye ile Ürdün özellikle göze çarpıyor." dedi.

Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.

Ürdün Başbakanı Abdullah El-Nusur'un gönül diliyle kendilerini karşıladığını, kendisinin de kürsüde kağıttan değil, gönül diliyle konuşacağını belirten Davutoğlu, misafirperverliklerinden dolayı Ürdün Kralı Abdullah'a ve Başbakan El-Nusur'a teşekkür etti.

Amman'ın kendisi için ikinci yurt olduğunu ifade eden Davutoğlu, Amman'a her gelişinde kendi evinde gibi hissettiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Öyle ki 1988 yılında buraya 8 ay kalmak üzere geldiğimde çok güzel bir şehre, çok dost bir halka ve üniversite ortamında çok güzel bir akademik çevreye kavuşacağımı biliyordum. Bugün seneler geçti, hala o güzel hatıralar zihnimde. Şimdi o güzel hatıralarla ayrıldığım Amman'a, daha önce Dışişleri Bakanı olarak daha çok ziyaret ettiğim Amman'a Başbakan olarak dönmenin gururunu yaşıyorum." diye konuştu.

Amman'ın ve Ürdün'ün güzelliklerini yakından gördüğünü dile getiren Davutoğlu, yıllar sonra iki dost ve kardeş halkın dostluğunu daha da pekiştirmek üzere güçlü bir siyasi iradeyle çok daha güçlü bir siyasi kadroyla ve iş dünyası kadrosuyla tekrar evine döndüğünü vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, "Emin olunuz ki Amman ne kadar benim ikinci evim ise ve Amman'a ne kadar muhabbetle bağlıysam, sizler için de İstanbul ikinci evinizdir, Ankara ikinci evinizdir. Bütün Türkiye, Ürdünlüler için kendi öz diyarlarıdır. Kendi öz vatanlarına gelir gibi gelebilirler." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl kasım ayındaki seçimlerinden sonra bölgeye yaptığı ilk ziyaretlerden birinin Amman olduğunu anımsatan Davutoğlu, bugün de Amman'da çok verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kral Abdullah ve Başbakan El-Nusur ile çok dostane, yürekten, açık ve vizyoner görüşmeler yaptıklarına işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Köklü ilişkilerde yeni bir başlangıç yapıyoruz ama emin olunuz ki bu güzel başlangıcı çok güzel başarılarla da taçlandıracağız çünkü Türkiye ile Ürdün arasında ikili ilişkilerde herhangi bir sorun yoktur. Sadece güçlü, kardeşlik, dostluk ilişkileri ve sağlam bir tarihi arka plan vardır. Çevremizde büyük krizler var. Çevremizdeki ülkelerde birçok dost ve kardeş ülke bugün yönetilemez durumda. Siyasi ve ekonomik istikrarını kaybetmiş durumda. İşte yanı başımızda Suriye, Yemen, Libya, zorluklarla boğuşan kardeş Irak, Lübnan. Bütün bu zor coğrafyada siyasi ve ekonomik istikrarını sürdüren ülkeler arasında Türkiye ile Ürdün özellikle göze çarpıyor."

Ürdün'ün zor coğrafyada Kral Abdullah ve Başbakan El-Nusur'un dirayetli yönetimleri ile istikrarını koruduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Şunu ifade etmek isterim, Ürdün'ün istikrarı bizim için Türkiye'nin istikrarı kadar önemlidir. Ürdün'ün siyasi ve ekonomik olarak istikrarını koruması hem Arap dünyasında umutları yeşertmekte ama aynı zamanda da Filistin'e ve Kudüs'e yönelik olarak da çok önemli bir mesaj niteliği taşımakta. Ürdün'nün siyasi istikrarı ve ekonomik kalkınması için dost Ürdünlü kardeşlerimizle omuz omuzayız. Eminiz ki Ürdünlü dostlarımız için de Türkiye'nin siyasi istikrarı ve ekonomik kalkınması bir gurur vesilesidir" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.