Türkiye üzerinden satılan petrol için komisyon kuruluyor

Türkiye üzerinden satılan petrol için komisyon kuruluyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye üzerinden dünya pazarına sevkiyatı ve satışından elde edilen gelirlerin takibi için Irak Parlamentosu'nda bir komisyon kurulacak.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) boru hatlarıyla Türkiye üzerinden dünya pazarlarına sevkiyatı ve satılmasından elde edilen gelirlerinin takibi için Irak Parlamentosu'nda bir komisyon kuruluyor.

Irak’ta merkezi Bağdat hükümeti ile IKBY Hükümeti arasındaki petrol sevkiyatından doğan krizde Bağdat yönetimi, bölgesel idareyi yasaları ihlal etmekle suçlarken IKBY ise bölgelerinden çıkan petrolü satıp halkın ihtiyaçlarını gidermelerinin doğal hakları olduğunu savunuyor.

 

- Terör örgütü IŞİD saldırıları ve Maliki'nin başbakanlık makamından çekilmesi üzerine Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için yeni yöntemler geliştiriliyor. Özellikle IKBY'deki memur maaşlarının ve yıllık yüzde 17'lik bütçenin gönderimi ve petrol sevkiyatı konusundaki sorunların çözümü için yeni bir adım atılıyor.

 

- Irak Parlamentosu'nda sorunların diyalog ve uzlaşma ile çözülmesi için yeni komisyonlar kuruluyor. Bunları arasında petrol sevkiyatı, satılması ve bunun sonucunda elde edilen gelirlerin takip edecek komisyon da bulunuyor.

 

PETROL KOMİSYONU NE YAPACAK?

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Rebwar Taha, Irak Parlamentosu'nun son oturumunda birkaç komisyon kurma kararı aldığını, bunlardan birinin de IKBY petrolünün gönderimi ve satılmasıyla ilgili bilgileri toplayacak "Petrol Komisyonu" olduğunu söyledi.

Taha, petrol komisyonunun görevlerine ilişkin şunları aktardı:

"Bu komisyon, Kürdistan bölgesinin sattığı ve satabileceği petrolle ilgili bilgileri IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan alacak. Bununla ilgili belgeleri bir araya getirerek rapor halinde Irak Parlamentosu'na sunacak. Daha sonra bütçe komisyonu da satılan petrol miktarını bölgenin, genel bütçesinden düşecek."

 

VAKİT KAYBETMEDEN GÖREVE BAŞLAYACAK

 

Irak hükümetinin Erbil yönetiminin gönderdiği ve sattığı petrol miktarı ve geliri hakkında bilgi sahibi olmasının en doğal hakkı olduğunu belirten Taha, "Merkezi hükümet, satılan petrol miktarını bilmelidir. Bu onun hakkı. Zira IKBY bölgesinin petrolden elde ettiği geliri hesaplamadan genel bütçeyi hazırlayamaz. Bölgesel hükümetin de bunu kabul etmesi gerekiyor. Bölge çok ağır bir ekonomik kriz yaşıyor ve ulusal güvenliğimiz de tehlike altındadır. Bu nedenle komisyonun kurulması önemlidir" diye konuştu.

Taha, oluşturulan komisyonun vakit kaybetmeden görevine başlayacağını ve Erbil'i de ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

 

TÜM BİLGİLERİ VERMEYE HAZIRIZ

 

IKBY Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban ise IKBY bölgesinin daha önce merkezi hükümetle yaptığı görüşmede, petrol gönderimi ve satışıyla ilgili bütün bilgi ve belgeleri sunduğunu söyledi.

"IKBY hükümeti, çalıştığı firmalar dahil, petrol gönderimi ve satışına dair bütün raporları merkezi hükümete verdi" diyen Şaban, "Fakat onlar kabul etmedi. Biz, onları gönderim ve satıştaki her aşamayı takip etmeye davet ettik. Ancak mesele siyasi bir soruna dönüştüğü için Bağdat yönetimi adım atmadı. Zira onlar halen Kürtleri ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Şaban, Erbil yönetimi olarak her türlü müzakereye ve görüşmeye açık olduklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bağdat'a bütün bilgileri vermeye hazırız. Bu konuda sıkıntımız yok. Bayramdan önceki süreye kadar 14 petrol yüklü geminin gönderildiği bilgisini aldık. Şu an için bölge günlük olarak 200 bin varil petrol gönderiyor. Elde edilen gelir ise 1 milyar 331 milyon dolardır. Bütün bu bilgileri sürekli olarak Bağdat Hükümetine aktarmaya hazırız."

 

ERBİL 9 AYDIR ÖDENEKSİZ

 

Petrol sevkiyatı konusunda Erbil ve Bağdat yönetimleri, tavırlarının anayasal olduğu noktasında ısrarlılar. Bağdat bu nedenle 9 ayı aşkın bir süredir Erbil'in ödeneğini göndermiyor. Sorunun çözümü için Haydar el-İbadi, Kürt Bakanların Bağdat'a gitmesi ve petrol sevkiyatı konusunda şeffaf davranılması gibi şartlar öne sürümüştü.

Son olarak Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi, Erbil'i ziyaret etmiş IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştükten sonra sorunların çözümü noktasında önemli aşamaları katettiklerini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.