Türkiye-Yunanistan İş Forumu

Türkiye-Yunanistan İş Forumu
Yunanistan Başbakanı Çipras:- "Yeni diyalog kanalları açmamız, özellikle turizm konusunda yeni işbirliği kanalları açmamız çok önemli"- "Yaşanan gelişmelerin en önemli boyutu, güven atmosferinin tesis edilmesi, derin bir güven hissinin doğru bir şekilde g

İZMİR (AA) - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile yaşanan gelişmelerin en önemli boyutunun güven atmosferinin tesis edilmesi ve derin bir güven hissinin doğru bir şekilde geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Çipras, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı'na katılmak üzere geldiği İzmir'deki bir otelde düzenlenen Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.

Ekonomik ve ticari işbirliğinin devletler arası ilişkilerin temel direği olduğunu dile getiren Çipras, iki ülkenin uluslararası ekonomide de el ele vermesinin önemli olduğunu kaydetti.

İki ülkenin ekonomilerinin sistematik bir şekilde ve uzun vadeli siyasi istikrar arz eden bir çevre içinde gelişmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çipras, "Yeni diyalog kanalları açmamız, özellikle turizm konusunda yeni işbirliği kanalları açmamız çok önemli" diye konuştu.

Arzularının iki toplumun işbirliği yapması ve güven ortamında beraber çalışmaları olduğunu kaydeden Çipras, ticari işbirliğinin iki ülke ilişkilerinden de önce geldiğini ve ikili ilişkilerin başını çektiğini söyledi.

Son dönemde, özellikle de 2000 yılından sonra iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin arttığını belirten Çipras, Türkiye'nin son dönemde Yunan ihracatçılar açısından önemli bir yer haline geldiğini kaydetti.

Yunanistan'ın çok vahim bir ekonomik kriz yaşadığı, bu dönemde Türk halkının Yunan halkına gösterdiği dayanışmanın duygulandırıcı olduğunu kaydeden Çipras, son dönemde ekonominin bütün alanlarında yeniden yapılandırma ve iş adamları için verimli bir ortam oluşturma çabası içinde olduklarını dile getirdi.

İki ülke arasında turizm işbirliğinin çok önemli olduğunu ve var olan ilişkileri daha da geliştirmek için bugün işbirliği protokolü imzalandığını ifade eden Çipras, "İkili ekonomik ilişkilerimiz 2000'den beri artmasına rağmen bizi memnun edici bir düzeyde değil. Yani yeni inisiyatifler için, yeni etkinlikler için birçok alan göz önünde bulundurulmalı" ifadesini kullandı.

İkili ekonomik ilişkilerin kuramsal çerçevesini teşkil edecek plan yapıldığını ve bu istikamette olumlu adımların atıldığını kaydeden Çipras, Türk-Yunan işbirliğinin daha da ileriye götürülmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Çipras, her iki ülke iş adamlarının üçüncü ülkelerde de işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

"Yaşanan gelişmelerin en önemli boyutu, güven atmosferinin tesis edilmesi, derin bir güven hissinin doğru bir şekilde geliştirilmesidir" diyen Çipras, güven ortamının tesisinin ticaret, iş ve diğer alanlarda iki halkı daha da yaklaştıracağını vurguladı.

Bugünkü görüşmelerde iki tarafı ayıran ihtilaflı meselelere değinmediklerini de dile getiren Çipras, "Çünkü değişik meselelerden, hususlardan başka ekonomi bizim odak noktamızdır. Bizim için çok önemli bir husustur. İki ülkenin iş adamları camiası şimdiye kadar yoğunlaştırdıkları irtibat ve temaslarla işbirliklerinin olumsuz ortamın üstesinden gelerek ilerlediğini ispat etmiştir" ifadesini kullandı.

Türk-Yunan iş adamları arasındaki işbirliğinin iki ülke arasındaki işbirliğinin de başını çekeceğini belirten Çipras, "Lütfen elde ettiğiniz sinerjiyi artırın. Sizi cesaretlendirmek için buradayım. İki ülke arasında gerçekten çok önemli iş alanları açılacak, fırsatlar doğacak" dedi.

Yatırım için uygun psikolojik ortamın sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Çipras, "Risk alın, sonunda kazançlı çıkacaksınız" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.