Türkiye'de bir ilk olacak!

Türkiye'de bir ilk olacak!
skerî Elektronik Sanayii ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi tarafından kurulan Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ( Avrupa Birliği AB -MikroNano) kuruluşu Türkiye'de ilk defa Galyum Nitrat transistör ve entegre dönem üretimi yapa

Tamamen ulusal olarak geliştirilen yüksek performanslı transistörler, radar uygulamalarının beraberinde Yüksek Hızlı Tren (YHT), yenilenebilir enerji, elektrikli otomobiller ve 4G cep telefon sistemleri gibi birden fazla değişik alanda kullanılacak.

Yüksek güçlü nanotransistörlerin üretimi için Aselsan ve Bilkent Üniversitesi tarafından Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ( Avrupa Birliği AB -MikroNano) kuruluşu kuruldu. Şirket müessese mukavelesi Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar tarafından imzalandı. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından desteklenen Galyum Nitrat (GaN) yarı iletken malzemesi temelli nanotransistör teknolojisi, Aselsan ve Bilkent tarafından ulusal olarak geliştirildi. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM) GaN temelli yüksek performanslı transistörler üretildi. Bu ürünlerin yüksek hızlarda ve yüksek güçlerde çalışabildikleri görüldü. 

Laboratuvar testleri tamamlanan transistörler, Aselsan'da gercekleşen alan testlerinde de başarılı bir biçimde kullanıldı. Üretilen transistörlerden elde edilen sonuçların, hedeflenen performansların da üzerinde çıkması sonucunda Aselsan ve Bilkent yönetimleri nanoteknoloji temelli transistörlerin ve entegre devrelerin Türkiye'de üretilmesi hususunda yatırım yapma ve ortak bir şirket kurma kararı aldı.

TÜRKİYE, ÜRETİCİLER LİGİNDE YER ALACAK

Yetkililer, Bilkent'te geliştirilen bu teknolojinin ve veri (bilgi) birikiminin yeni kurulan Avrupa Birliği AB -MikroNano firmasına transferi Bilkent Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından koordine edileceğini bildirdi. 30 milyon Dolar tutarında bir yatırım ile kurulan Avrupa Birliği AB -MikroNano'nun, Türkiye'de ilk defa ticari amaçlı transistör ve elektronik entegre dönem üretimi yapacağı açıklandı. Şirket tarafından üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler yurtdışına da ihraç edilecek. Nanoteknoloji hususunda bu ürünlerle ilgili bu zamana kadar dünyada tüketiciler liginden çıkamayan Türkiye, artık üreticiler liginde olacak olan . 

YÜKSEK HIZLI TREN, ELEKTRİKLİ ARABALAR, 4G VE YENİLEBİLİR ENERJİ İÇİN 

Tamamen ulusal olarak geliştirilen yüksek performanslı transistörler, radar uygulamalarının beraberinde Yüksek Hızlı Tren (YHT), yenilenebilir enerji, elektrikli otomobiller ve 4G cep telefon sistemleri gibi birden fazla değişik alanda kullanılıyor. Türkiye, dünyada Galyum Nitrat (GaN) yarı iletken malzemesi temelli nanotransistör teknolojisi geliştirilebilen 5 ülkeden birisi konumunda bulunuyor. Aselsan ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan Avrupa Birliği AB -MikroNano kuruluşu , elde edilen stratejik avantajı yeni ticari ürünlere dönüştürmeyi hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.