Türkiye’de Her On Kişiden Dördü Diyabet Hastası

Türkiye’de Her On Kişiden Dördü Diyabet Hastası
Uzman Diyetisyen Atilla Zeyrek diyabet oranlarının gün geçtikçe arttığını ifade ederek bunun en büyük sebebinin hareketsizlik olduğunu söyledi.

Uzman Diyestisyen Atilla Zeyrek diyabetin en büyük sebebi hareketsizlik olduğunu egzersizle diyabetin yaygınlaşmasının azaltılabileceğini ifade etti. Zeyrek,  “Diyabet aslında bir hastalık değildir. Normalin üzerinde kanımızda dolaşan şekerdir. Vücudumuzdaki organlar yükselen şekeri azaltabilecek azalan şekeri yükseltebilecek kabiliyete sahiptir ama bunların bozulması kan şekerinin aşırı düşmesine hipoglisemi dediğimiz olay meydana getirir. Kısacası kan şekeri 120 mg üzerine çıktığında diyabet olgusu başlar” dedi.

Zeyrek, diyabet iki çeşit olduğunu belirterek şunları söyledi: “ Tip 1 diyabet hiç vücutta insülin bulunmaması, belirtileri ise retonopati dediğimiz gözde oluşan katarakt, sinir sistemi bozulması, el ve ayaklarda oluşan uyuşmalar, karın bölgesinde yağlanmalar, ayaklarda yanma gibi durumlar meydana gelir. Tip 2 ise diyabet insülin hormonun olması, karın bölgesi yağlanma gibi belirtisi vardır. Tip 1 ve Tip 2 diyabet birbirinden farklıdır.”

Türkiye’de Fastfood Kültürü

Fastfoodları tarif ederken hızlı pişirilip hızlı yenilen ve sonrasında kilo oluşumunu sağlayan olarak nitelendirebiliriz diyen Zeyrek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yemekler olduğunca yavaş pişirilip yavaş yenilmesi, hazır yemeklerde aşırı yağlı ve trans yağlardan işlenmiş yiyeceklerin kalori yükünün hızlı bir şekilde yağa dönüşmesidir. Hazır gıda tüketimi karaciğer yağlanması ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, karın bölgesi yağlanma ve bunların sık olarak kullanılması diyabete yol açıyor.”

Diyabet oranları günden güne artıyor

Diyabet oranlarının günden güne arttığını da sözlerine ekleyen Zeyrek, “Diyabetin artmasının en büyük sebebi hareketsizliktir. Vücudumuza alınan kalorinin iki katını harcamamız gerekiyor yoksa yağa dönüşmesi kolaylaşıyor. Yayan yürüme dediğimiz nerdeyse artık yapılmıyor, toplu taşıma araçların kullanılması, günlük aktivitelerin azalması, egzersiz yapılamamasından dolayı aldığımız kalorilerin yağa dönüşümü ve diyabete yatkınlık başlamış bulunuyor. Fastfood, pişirme yöntemleri yağın aroma verici olduğunu, yemeklerde ilk olarak buhar ya da su ile pişirilip sonra yağ eklenmesi gerekir. İşlenmiş gıdalarda diyabetti tetikliyor. Türkiye’de sebze ve meyve tüketim oranın düşük olduğunu belirten Zeyrek, kadınlar günde beş porsiyon erkekler ise dokuz porsiyon tüketmelidir. Salata tüketimi yemeklerde mutlaka olmalı ve çorba doygunluk vericidir” şeklinde konuştu.

Hazır Gıdalardan Uzak Durmalıyız

Diyabeti önlemek için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Zeyrek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hazır gıdalardan uzak durmalı, eğersiz yapılmalı, posa ve lif miktarı artırılmalı, pirinç yerine bulgur tercih edilmeli, basit şeker miktarını azaltmalı, sebze meyve tüketimi, pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.”

(UMAHAN ÖZ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.