Türkiye’de kitap okuma oranı gün geçtikçe düşüyor

Türkiye’de kitap okuma oranı gün geçtikçe düşüyor
Türkiye’de ve Konya’da kitap okuma oranlarını değerlendiren Yayıncı Hacı Ali Küçükakın, “Kitap okuma ve satış oranlarında yüzde 65’lik düşüş söz konusu. Eğitim kalitesinin düşmesi ve sosyal medya, okuma oranlarını en alt seviyeye indirgedi” dedi

Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8,4 kitap düştü. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika. TÜİK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor.

GENÇLER SOSYAL MEDYADA VAKİT GEÇİRİYOR

Türkiye’de ve Konya’da kitap okuma oranlarını değerlendiren Tablet Yayınları Sahibi Hacı Ali Küçükakın, “30 yıldır yayıncılık sektöründe çalışıyorum. Kitap okuma ve satış oranlarında bu yıl geçmiş yıllara göre yüzde 65 oranında düşüş yaşanıyor. Bunun nedeni üniversitelerin çoğalmasıyla üniversitelerin eğitim kalitelerinin düşmesidir. Kitap sektöründe yayın fazlalaştıkça okuma oranı o derece azalıyor. Televizyon, internet kullanımı ve sosyal medya, okuma oranlarını en alt seviyeye indirgedi. Gençler genellikle sosyal medyada vakit geçiriyorlar. Bir diğer neden de internette kitapların daha ucuz fiyata satılıp haksız rekabet oluşturulması. Bazı sitelerde ders kitapları satılıyor ve. Kitap sektöründe tekelleşme arttı. Bu da esnafı zor duruma düşürüyor. Genellikle iletişim fakülteleriyle çalışıyorum. İletişim kitapları yayınlıyorum. Üniversite ders kitapları satışımız yoğunlukta. Üniversite ders kitaplarını öğrenciler fotokopi olarak tercih ediliyor” diye konuştu.

MESNEVİYE ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER İLGİ GÖSTERİYOR

Konyalıların mesneviye çok fazla ilgi göstermediğini mesnevi satışlarının şehir dışı ve yurt dışına yönelik olduğunu söyleyen Yayıncı Küçükakın, “Konya nitelikli kitap okuyucusu anlamında diğer illerden daha önde. Gençler son dönemde internette ve sosyal medyada popüler olan kitapları tercih ediyorlar. Bu kitaplar da ergen edebiyatı dediğimiz kitaplardan oluşuyor ve gençlere bir şey katmıyor. Yayınlarımız arasında, Farsçadan çevirdiğimiz Mesnevi, Aşktan Doğduk Biz, Minager-i Aşk gibi tasavvufi kitaplar var ama Konya, Mevlana şehri olduğu halde Mesneviyi daha çok şehir dışına veriyoruz. Konya’da bu kitaplara talep yok. Yurtdışından bu kitaplara karşı daha yoğun bir ilgi var” dedi.

GENÇLER FOTOKOPİ TERCİH EDİYOR BU YÜZDEN RAMPALI ÇARŞI BOMBOŞ

Son olarak Rampalı Çarşı’nın durumuna değinen ve korsan kitaba olan ilginin esnafı olumsuz etkilediğinin altını çizen Küçükakın, “9 yıldır perakende kitap satışı yapmıyordum bu sene tekrar başladım. Perakendeye tekrar geçmekten hiç memnun değilim. Rampalı Çarşı, Konya’nın kitap sektöründe amiral gemisidir. Kitap sezonu olduğu halde dükkânlar bomboş. Öğrenciler tarafından kitaplar genellikle fotokopi ve korsan olarak tedarik ediliyor, fotokopi altın çağını yaşıyor bu tercihlerden dolayı. Orijinal kitap satmakta çok zorlanıyoruz. Devletin bu duruma önlem alması gerekiyor. Devletin bu konuda önlemlerini yeterli bulmuyorum. Bilişim konusunda profesyonelleşmiş polisler tarafından bu durumların kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek kitap sektörünün sorunlarına değindi.

(Haber: Ebrar Küçükakın)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.