Türkiye'de taşkın ve kuraklık riski

Türkiye'de taşkın ve kuraklık riski
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı: - "2040'lı yıllarda 5 yıl arka arkaya gelecek kuraklık bekleniyor. Bu kuraklık dönemini en az hasarla kapatmak için hazırlıklı olmamız gerekiyor"

BURSA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, "2040'lı yıllarda 5 yıl arka arkaya gelecek kuraklık bekleniyor. Bu kuraklık dönemini en az hasarla kapatmak için hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi.

Kınacı, bir otelde düzenlenen "Susurluk Havzası Taşkın Yönetim Planı Hazırlanması Projesi"nin açılış toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki su miktarının sabit ancak kullanılabilecek su miktarının sınırlı olduğunu belirtti.

Sabit olan su miktarının iklim değişikliği düşünülerek korunması gerektiğini vurgulayan Kınacı, "İklim değişikliği dünya var olduğundan beri var olan doğal bir süreç. Ancak bu süreci son 200 yılda insanoğlu birtakım faaliyetlerle hızlandırmış durumda. İklim değişikliği arttıkça çok kısa süreli şiddetli yağışlar daha fazla meydana geliyor. Bu da taşkınlara yol açıyor" dedi.

Kınacı, ani şiddetli yağışların kurak alanlarda da görüldüğüne işaret ederek, "Örnek olarak 2-3 sene önce Cidde'de Mekke'de taşkın olayı meydana geldi. Orası kurak bir bölge. Çok az yağış düşmesine rağmen 'çöl' diyebileceğimiz bir alanda taşkın gözükebiliyor. Bundan dolayı taşkınla ilgili daha hazır olmamız gerekiyor çünkü kısa süreli ve şiddetli yağışlarla her geçen gün karşılaşacağımız açık" diye konuştu.

- 2040'lı yıllarda 5 yıl arka arkaya kuraklık

İklim değişikliklerinin Türkiye'ye etkilerine ilişkin bir çalışma yürüttüklerini, bu konuda çok önemli veriler elde ettiklerini anlatan Kınacı, şöyle devam etti:

"2100 yılına kadar, Türkiye iklim değişikliği ile nasıl etkilenecek ve buna nasıl uyum sağlayacak?' bunları ele aldık. Yapacağımız çalışmalardan biri de havzaların nasıl etkileneceği. Hangi yıllarda yağış şiddetlenecek, hangi yıllarda ve havzalarda kuraklık meydana gelecek. Bunlar tek tek takip edilmiş durumda. Bizim yaptığımız çalışmalara göre Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuraklık artıyor. Buna karşılık Karadeniz Bölgesi'nde yağış şiddeti artıyor. Şimdiden buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. 2040'lı yıllarda 5 yıl arka arkaya gelecek kuraklık bekleniyor. Bu kuraklık dönemini en az hasarla kapatmak için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bizim iklim projemiz ile yağışlı dönemler belirlendiği gibi yağışın şiddeti de tahmin ediliyor. Aynı şekilde kuraklık ve kuraklığın şiddeti, süresi de tahmin ediliyor. Kurak dönemlerde su potansiyeli ne olacak bunlar belirlendi."

Kınacı, "su havzalarında kritik kesitler neler, hangi yörelerde taşkınlar olabilir, buralarda alınması gereken tedbirler ve bu tedbirleri hangi kurumların alacağına" ilişkin eylem planlarının hazır olduğunu belirterek, 50, 100, 250 ve 500 senede bir meydana gelecek en şiddetli yağışların tahmin edilerek bu dönemlerde nerelerin su altında kalacağının tahmin edilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.